StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetObraćanje stožera

Šest novih slučajeva zaraze, u ponoć na snagu stupaju rigorozne mjere koje će promijeniti način života u Hrvatskoj u sljedećih 30 dana

Piše A.J.
18. ožujka 2020. - 18:49

Nacionalni stožer Civilne zaštite obratio se javnosti u vezi situacije s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Najvažnije informacije su da, u odnosu na jutros, u Hrvatskoj ima šest novozaraženih (ukupno 87, od čega je devetero liječnika) te da u ponoć na snagu stupa odluka kojom se zatvara većina trgovina i kojom se ukidaju gotovo sva javna okupljanja, o čemu možete detaljno pročitati u nastavku teksta.

Važno je napomenuti i da je ministar Božinović najavio da je u pripremi odluka o privremenoj zabrani kretanja osoba preko graničnih prijelaza RH. Tom odlukom će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u RH uz primjenu mjera HZJZ-a, a omogućit će se povratak u matične države i državljanima članica EU.

- Detektirano je šest novih oboljelih. I dalje imamo pet izliječenih, a do sada je obrađen 1181 uzorak, rekao je Beroš na početku.

Nakon toga javnosti se obratio Capak te rekao da je zaražen još jedan liječnik, što znači da je sada u Hrvatskoj zaraženo ukupno devet liječnika.

Zatim se obratio Božinović.

- Danas je Hrvatski sabor usvojio Zakon kojim je Stožer Civilne zaštite dobio dodatne ovlasti za donošenje odluka i uputa koji se onda primjenjuju na sve Krizne stožere u državi. Stožer priprema odluku, s obzirom na to da Zakon stupa na snagu sutra od 00:01, od tada tek možemo donositi odluke.

U vezi s tim želio bih najaviti da ćemo donijeti, na temelju mišljenja struke, cijeli set mjera koje su usmjerene na strože mjere socijalnog distanciranja. Kako bi pojačali izvršnost takvog postupanja, odnosno kako bi se to poštivalo, pripremamo odluku kojom ćemo u RH otkazati sve javne događaje i okupljanja, obustaviti rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu neophodne za svakodnevno funkcioniranje - saune, bazeni, kina, noćni klubovi, muzeji, kazališta, knjižnice i tako dalje.

Također, obustavit će se rad ugostiteljskih objekata svih kategorije, uz izuzetak onih za pripremu i dostavu hrane te pučkih kuhinja. Obustavit će se i rad svih trgovina osim onih koji prodaju prehrambene i higijenske artikle, kioska, ljekarni, pekarnica, trgovina za kućne ljubimce i dječju opremu, benzinskih postaja. Obustavit će se i rad kozmetičkih i frizerskih salona, teretana, fitness centara te održavanje sportskih natjecanja, izložbi, sajmova, revija i vjerskih okupljanja, rekao je Božinović pa nastavio:

- Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće ako su to u mogućnosti. Moraju otkazati sastanke i službena putovanja osim prijeko potrebnih te zabraniti dolazak na radna mjesta onima koji imaju akutnu respiratornu bolest. U pripremi je i odluka o privremenoj zabrani kretanja osoba preko graničnih prijelaza RH. Tom odlukom će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u RH uz primjenu mjera HZJZ-a, a omogućit će se povratak u matične države i državljanima članica EU, zaključio je Božinović.

- Obustavlja se sve što nije nužno. Naše je da procjenjujemo situaciju iz dana u dan i to ne znači da ona ne može biti izmijenjena, dopunjena i produljena, rekao je Božinović na pitanje što će biti s automehaničarskim radnjama i centrima za registraciju vozila.

Božinović je na kraju rekao i da tržnice ostaju otvorene, dok će u shopping centrima ostati otvoreni samo trgovine kojima je rad dozvoljen. Također je najavio da će se o javnom prijevozu raspravljati sutra.

23. travanj 2024 09:16