StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBitka za SDP

Šefu SDP-a stanje nije idilično ni u Splitu ni u Šibeniku: Klarin i Ostojić iz baze ruše Bermardića

Piše Marina Karlović-Sabolić
5. studenog 2017. - 19:36


U sjeni rata kojega SDP na nacionalnoj vodi oko Agrokora, ovih je dana u redovima socijaldemokrata otpočela žestoka bitka za prevlast na stranačkom terenu. Predsjednik SDp-a Davor Bernardić grčevito pokušava zadržati kontrolu nad stranačkom bazom, no situacija mu, bar kad je riječ o Damaciji, ne ide pretjerano na ruku.

U Šibeniku se za šefa gradske organizacije kandidirao jedino Tonči Restović, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Krka, peterostruki europski prvak u pikadu i, prema tvrdnjama SDP-ovaca sa terena, Milanovićev čovjek. Sa idejom o kandidaturi za predsjednika šibensko-kninskog SDP-a javno je počeo koketirati i Ivan Klarin, žustri kritičar politike Davora Bernardića, koji je ovih dana na svojem Facebook profilu pozvao internet publiku da kažu bi li se trebao natjecati na tu dužnost ili ne.

- Reakcije su dosta pozitivne. SDP se na šibenskom području danas nalazi doslovno nigdje. Ovako loša situacija nije bila još od devedesetih. HDZ-ov župan Goran Pauk uopće nema oporbu, a u Gradskom vijeću SDP ima tek  dva vijećnika. Odluku o svojoj kandidaturi još nisam donio. To ću učinmiti nakon što se posavjetujem sa gradskim i općinskim organizacijama – kazao je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Klarin. Njegova kandidatura po svoj bi prilici povukla za sobom i prtukandidaturu Franka Vidovića, člana SDP-ovog predsjedništva i Bernardićevog igrača u šibensko-kninskoj županiji, koji je na lokalnim izborima doživio težak poraz u utrci za šibensko-kninskog župana.



Po Bernardićevu struju nimalo idilična situacija nije ni u Splitu. Favorit vrha SDP-a odvjetnik Ivan Čizmić skupio je najmanje potpisa podrške za svoju kandidaturu od svih četvero kandidata. Do četvrtka navečer, kada je istjecao rok za predaju kandidatura, gradski vijećnik SDP-a Goran Kotur prikupio je 326 potpisa. Stiven Vladislavić, bivši potpredsjednik splitskog SDP-a koji na nedavnoj sjednici Glavnog odbora stranke nije želio glasati za ostanak Davora Bernardića na čelu SDP-a, nego je bio suzdržan, prikupio je 105 glasova.

Zoran Barac, inače direktor tvrtke Parkovi i nasadi, prikupio je 73 potpisa, a Čizmić, koji je listu sa potpisima predao prvi, 68 potpisa. Ipak, njegovi podupiratelji smatraju da broj potpisa neće biti jednak broju glasova, i da će Čizmić svoju pravu snagu pokazati na izborima koji će se održati 25. studenog. Iako se Sabina Glasovac, koja je do sada znala kritizirati pojedine poteze vrha stranke, neće kandidirati za šeficu zadarskog SDP-a, sve osim pobjede kandidata kojega će ona podržati u Zadru bi bilo veliko iznenađenje. Renata Sabljar Dračevac, dosadašnja predsjednica zadarskog županijskog SDP-a spada, pak u rijetke Bernardićeve adute na vrućem dalmatinskom terenu. A bez njih, predsjednim SDP-a bi se lako mogao suočiti sa oporbenom situacijom u dalmatinskom SDP-u. Odakle bi, u odsutnom trenutku, mogla i krenuti operacija njegovog rušenja sa trona lidera socijaldemokrata.



Iznimno zanimljiva utrka mogla bi se voditi i za prevlast u splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje se nagađa da bi snage mogli odmjeriti aktualni predsjednik Arsen Bauk te poraženi iz prošlogodišnje utrke za šefa SDP-a Ranko Ostojić. Bivši ministar unutarnjih poslova strpljivo gradi svoju poziciju za povratak u stranačku hijerarhiju nakon što je u Bernardićevom SDP-u ispao iz svih kombinacija. Dolazak na čelo splitsko –dalmatinskog SDP-a jednog od najglasnijih kritičara novoga vodstva bio bi veliki udarac za Iblerov trg.

U vrhu SDP-a svjesni su da su Bernardićevi oponenti glasni u javnim nastupima, ali da nemaju snažnija uporišta na terenu. Pobjedom Ostojića u splitsko-dalmatinskom, a Ivana Klarina u šibensko-kninskom SDP-u to bi se moglo promjeniti. Ako, naravno, Ostojić i Klarin istaknu svoje kandidature, i za njih dobiju podršku većine članova.
 

03. svibanj 2024 05:37