StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAlarmantno stanje

Šef UN-a Antonio Guterres poziva na spas oceana i izbjegavanje svjetske katastrofe

Piše Izvor: Hina
5. lipnja 2017. - 22:20


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u ponedjeljak je na otvorenju prve svjetske konferencije o oceanima zahtijevao od svih država da zanemare pojedinačne interese, spase oceane i izbjegnu svjetsku katastrofu.
Taj petodnevni sastanak prvi je te vrste u UN-u o problemima oceana, od izbjeljivanja koralja, zagađenosti plastikom, pretjeranog izlova ribe do porasta razine voda, koje su izazvale klimatske promjene.

"Moramo u drugi plan staviti kratkočne dobitke kako bi spriječili dugoročnu svjetsku katastrofu", poručio je Guterres Općoj skupštini UN-a.

Svrha konferencije je određivanje strategije kako bi se zaustavilo uništenje oceana, a skup ugrožava odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da se Sjedinjene Države povuku iz Pariškog sporazuma o klimi.

Države članice UN-a rade na akcijskom planu koji se odnosi na zaštitu najmanje deset posto obalnih i morskih ekosustava do 2020, smanjenje zagađenosti oceana i jačanje borbe protiv ilegalnog ribolova.

Gutteres je stanje oceana ocijenio alarmantnim i pozvao se na nedavno istraživanje koje navodi da bi do 2050. u oceanima moglo biti više plastičnih ostataka nego riba ako se ništa ne poduzme.

Porast razine oceana prijeti brojnim zemljama, ribolovna industrija u nekim područjima propada, a obalne ekosustave teško pogađaju ribolov, rudarstvo, pomorski promet i turizam.

Guterres je pozvao na poduzimanje konkretnih mjera, poput proširenja zaštićenih morskih zona, boljeg ribolova, smanjenja zagađenja i čišćenja plastičnih ostataka.

24. travanj 2024 11:19