StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetodbili pjevati himnu

Šef izraelskih obavještajaca: ‘Sve je bilo spremno za iranski teroristički napad na SP-u, ali su odustali‘

Piše Damjan Raknić/JL
25. studenog 2022. - 08:16

Šef vojnih obavještajaca Obrambenih snaga Izraela (IDF) general bojnik Aharon Haliva rekao je u ponedjeljak da je Iran navodno na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru planirao izvesti nekakvu diverziju, prenosi Newsweek.

Govoreći na konferenciji koju je Institut za proučavanje nacionalne sigurnosti organizirao u Tel Avivu, Haliva je ustvrdio da Iran to za sada nije napravio jer se brine kako će Katar reagirati.

Svjetsko prvenstvo počelo je u nedjelju, a trajat će do 18. prosinca. Iran se natječe u grupi B, a prvu je utakmicu igrao protiv Engleza, jednog od favorita za osvajanje Prvenstva. Englezi su Iran porazili s visokih 6:2.

Iranski su nogometaši prije utakmice odbili pjevati svoju himnu kako bi izrazili nezadovoljstvo trenutnom društveno-političkom situacijom u domovini.

Nakon što je vjerska policija zbog kršenja strogih pravila odijevanja sredinom rujna uhitila 22-godišnju Kurdkinju Mahsu Amini, koja je tijekom "preodgojne sesije", odnosno, kako je više svjedoka reklo, premlaćivanja u policijskom kombiju, pala u komu te potom preminula, masovni su prosvjedi izbili diljem Irana. Iranske vlasti tvrde da Amini nije preminula od posljedica batina koje je navodno dobila od vjerske policije.

Reuters piše da je iranski mrtvozornik koji je analizirao njezinu smrt utvrdio da je preminula od bolesti od kojih je bolovala, a ne udaraca u glavu i udove. Vladajući se režim nakon izbijanja prosvjeda bacio na gušenje istih, a navodno se i pucalo na prosvjednike. Aktivisti za zaštitu ljudski prava tvrde da su iranske sigurnosne snage tijekom prosvjeda ubile najmanje 378 osoba, uključujući i 47 djece te 27 žena.

The Guardian piše da su iranski navijači tijekom intoniranja himne prije utakmice Irana i Engleske glasno zviždali. To je protumačeno kao protestiranje protiv vladajućih.

General bojnik Haliva rekao da se vladajući u Iranu brinu da bi ih prosvjedi mogli koštati vlasti. Međutim, Haliva je dodao da režimu ne prijeti pad te ustvrdio da se zbog pritiska kojem je Iran izložen mogu očekivati još agresivniji odgovori, kako u regiji, tako i u svijetu.

Elizabeth Shakman Hurd, profesorica političkih i religijskih znanosti na Sveučilištu Northwestern, rekla je za Newsweek, da Iran ne bi mnogo profitirao kada bi u Kataru tijekom Svjetskog prvenstva izveo teroristički napad.

Hurd je rekla da je IDF optuživanjem Irana za navodno razmišljanje o terorističkim napadima na Svjetskom prvenstvu želio iskoristiti priliku da proširi glasine o režimu koji smatra neprijateljskim te kojeg želim pošto-poto srušiti. "Kad god se pojavi prilika da se svijet nahuška protiv Irana, očekujete da će izraelska vlada nešto reći, a pogotovo IDF", dodala je Hurd.

Hurd je rekla da se situacija u Iranu teško može analizirati s distance, ali da se čini da režim nije uskladio stavove oko toga mogu li ga prosvjedi ugroziti. "Tvrdolinijaši, naravno, podržavaju nasilje u svrhu obrane države, no naivno bi bilo vjerovati da među vladajućima nema onih koji podržavaju prosvjednike, pa čak i ako o tome šute ili su ušutkani", rekla je Hurd.

IDF nije komentirao spomenute navode.

30. rujan 2023 12:23