StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetjoso smolić

Šef Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika zadovoljan Vladinim mjerama: ‘Još se nismo oporavili od pandemije‘

Piše Šibenski.hr
9. rujna 2022. - 13:17

Na jučer predstavljene mjere Vlade reagirao je i Ceg ugostitelja i turističkih djelatnika. Oni su, kako je napisao njihov predsjednik, Šibenčanin Joso Smolić, zadovoljni što se pokazala osjetljivost i razumijevanje za obrtnike, mikro i male poduzetnike.

- Mjere Vlade RH za ublažavanje rasta cijena Predočeni paket mjera Vlade RH  s ciljem zaštite  kućanstva i ekonomije od rasta cijena smatram jako dobrim, a osobito pozdravljam to što je Vlada RH ovim mjerama pokazala osjetljivost i razumijevanje za nas obrtnike, mikro i male poduzetnike.

Mi se, naime, još nismo oporavili od posljedica udara na naša poslovanja uslijed pandemije, a sad se moramo nositi s posljedicama novih globalnih ekonomskih poremećaja prije svega vezanih uz povećanje cijena energenata. Stoga smatram da će ove Vladine mjere biti jednako snažna potpora obrtnicima pa tako i nama u turističko-ugostiteljskom sektoru, kao što su to bile  nedavne  vladine COVID mjere - kaže Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Hrvatska obrtnička komora  i Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  HOK-a  proteklih su  mjeseci ulagali  značajne napore u kontinuiranoj komunikaciji s resornim ministarstvima predlažući mjere kojima bi se pomoglo obrtnicima. Velik dio  tih prijedloga  Vlada RH  je uvažila te je tako prihvaćen  prijedlog  HOK-a o limitiranju cijene za ukapljeni plin (iz posebnih cisterni i plinskih boca) s obzirom na to da prirodni plin nije dostupa na cijelom području Hrvatske. Tu je i mjera Vlade RH  prema kojoj će  se obrtnicima i poduzetnicima  s potrošnjom do 250 000kWh električne energije  obračunavati po tarifi od 0,53kn/kWh  što će obuhvatiti većinu  obrtnika.

- Mjere koje se odnose na  djelatnike  kao što je povećanje neoporezivih primitaka također su dobrodošle jer nam daje prostora za dodatnu stimulaciju zaposlenima. Tu opet ističem turističko -ugostiteljski sektor jer je sad već poznato kolike probleme imamo vezano uz nedostatka kvalitetne  radne snage  u našem sektoru - kaže Joso Smolić, dodavši kako očekuje kako će Vlada i po isteku ovih mjera imati senzibiliteta za turistički sektor u kreiranju potpora za pripremu sljedeće  turističke godine.

                                                

26. travanj 2024 08:01