StoryEditor
Hrvatska i svijetSVI TRAŽE DINa MIŠKIĆA

Satelitske snimke su neupotrebljive, ali potraga se nastavlja! Predstojnik Ureda premijera otkrio nam je kakva je trenutna situacija na Atlantiku

Piše Goran Penić/Jutarnji list, šibenski.hr
11. listopada 2019. - 11:51

Potraga za nestalim kapetanom Dinom Miškićem i nestalim članovima posade Bourbon Rhodea osuđena je zasad isključivo na brodove koji neumorno kruže prema zadanim rutama iz zapovjednog broda Alp Strikera, piše portal morski.hr

– Nove satelitske snimke zbog oblačnog vremena (a radi se o optičkim satelitskim snimkama) nisu upotrebljive. Temeljem sačinjenog plana i raspoloživih satelita nastavit ćemo sa satelitskim promatranjem – rekla je u petak ujutro za 24 sata Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica Europske agencije za sigurnost mora (EMSA).

Potraga za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem, čiji je brod Bourbon Rhode potonuo prije više od dva tjedna nasred Atlantika, dosad, nažalost, nije dala rezultata, ali se i u petak nastavlja, doznaje Jutarnji list.

Nove fotografije koje su u četvrtak snimili sateliti koje koristi Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) nisu bile upotrebljive jer je bilo oblačno vrijeme i na njima nije ništa uočeno. Popodne će, kaže nam predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, koji u ime hrvatske Vlade koordinira potragom, sateliti nastaviti snimanje, a na temelju analize tih novih snimaka, u slučaju da se nešto uoči, usmjerit će se i brodovi koji sudjeluju u potrazi.

I dalje je šest brodova koji sudjeluju u potrazi. Zrakoplovi u ovom trenutku ne pretražuju to područje na kojem bi se eventualno mogla nalaziti splav. Objekt promjera sedam i pol metara uočen je samo na prvim snimkama satelita koji koristi EMSA.

Hrvatske vlasti zajedno s ukrajinskim kolegama, čiji su mornari također nestali u brodolomu, od francuskih vlasti molili su da se uključi i njihov vojni zrakoplov, ali molbe nisu urodile plodom. Odgovora još nema, budući da bi zrakoplov s Martiniquea dugo letio do mjesta gdje traje potraga, a onda bi u samoj potrazi mogao sudjelovati dosta kratko zbog velike potrošnje goriva i morao bi se brzo vratiti na Martinique. No brodovi su i dalje ondje 24 sata dnevno, bez obzira na vrijeme i doba dana, do daljnjega.

O daljnjem intenzitetu potrage odlučuju francuske vlasti, a sigurno da nije obećavajuće što zadnjih 11 dana na moru nije pronađeno ništa. Zbog toga su hrvatske vlasti zatražili od EMSA-e satelitske snimke koje mogu pomoći u potrazi i kako bi se potraga nastavila što je dulje moguće. EMSA će satelite koristiti još nekoliko dana.

# DINO MIŠKIĆ# MAJA MARKOVČIĆ KOSTELAC#SATELITSKE SNIMKE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 11:03