StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČestitamo Dan državnosti

Samostalnost i neovisnost proglašenu 25. lipnja 1991. Hrvatska je morala potvrditi braneći se od vojne agresije srpskih ekstremista i JNA

25. lipnja 2018. - 11:57

Državni vrh položit će vijence na Oltar Domovine na Medvedgradu, na Mirogoju ispred spomenika 'Glas hrvatske žrtve - Zid bol', Središnjega križa branitelja te na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. 
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i drugi dužnosnici potom će prisustvovati misi za Domovinu u crkvi sv. Marka. Misu će služiti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Posljepodne će se u Uredu predsjednice na Pantovčaku održati svečani prijam kojemu će uz visoke državne dužnosnike prisustvovati i ugledni uzvanici iz diplomacije, kulturnoga i javnoga života. 
Dan državnosti RH blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na dan kada je 1991. Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. 
Podsjetimo, nakon odluke o razdruživanju od ostalih republika SFRJ donesene na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine, posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine.

Hrvatska je u to vrijeme, a još od kolovoza 1990. godine, izložena oružanoj agresiji srpskih ekstremista i JNA. Četvrtina hrvatskog državnog teritorija bila je pod okupacijom pa je hrvatski narod ustao u obranu Domovine koja je pretrpjela teška razaranja i brojne ljudske žrtve.
Najveći dio okupiranoga područja oslobođen je 1995. godine vojno-redarstvenim akcijama 'Bljesak' i 'Oluja', a preostalo okupirano područje u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu mirno je reintegrirano u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske 1998. godine.

Od 1. travnja 2009. godine Hrvatska je punopravna članica NATO-saveza, a članicom Europske unije je od 1. srpnja 2013. godine.
Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, a danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskog sabora.
 

18. travanj 2024 02:20