StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOMOZIMO OBITELJI

Samohrana majka petero djece iz dalmatinskog zaleđa bori se za život, susjedi apeliraju: ‘Žele samo da nisu gladni!‘

Piše Dalmacija SD
27. listopada 2023. - 14:57
Udovica Andrijana Matijević sa svojom djecom živi u vrlo teškim i nehumanim uvjetima, u malom i vlažnom prostoruFacebook/‘Bog te ljubi‘

Na stranici "Bog te ljubi" na Facebooku objavljena je zamolba za pomoć teško bolesnoj Andrijani Matijević, samohranoj majci petero djece iz Škabrnje, čiji je suprug preminuo.

Kako je navedeno u objavi, organizatori humanitarne akcije 8. rujna posjetili su ovu obitelj. Preporuku za pružiti im pomoć dao je i župnik don Ivan Rončević i rekao da osobno jamči za istinitost podataka o njihovoj teškoj situaciji.

- Ova dječica zaslužuju pomoć svih nas. Školarci su i na nastavi su, unatoč teškim uvjetima, uspješni i imaju dobre ocjene i pohvale.

Malena Magdalena namlađa je kći i ide u drugi razred osnovne škole, zaželjela je rajf za kosu i skromno, ako može, ono što vole djevojčice njene dobi, nije precizirala što, već navela što dragi dobri ljudi daju - naglašava se u poruci.

Zadarski list stupio je u kontakt s Hrvatskim zavodom za socijalni rad koji je potvrdio teške uvjete obitelji i naglasio kako obitelj prima pomoć od strane te ustanove. Majka ne može raditi zbog toga što se sama brine o petero maloljetne djece koja putuju u školu i zbog teških bolesti. Pije lijekove koje mora doplaćivati.

- Matijevići žive u vrlo teškim i nehumanim uvjetima, u malom prostoru punom vlage i sa crnim zidovima. Obitelj nam se javila za pomoć po preporuci župnika i Centra za socijalnu skrb, a vidjeli su nas i u medijima te zamolili za pomoć jer više tako dalje ne mogu.

Hrane nemaju, imaju dugovanja, djeca nemaju osnovne stvari, a jedina želja im je da nisu gladni - navodi se u spomenutoj objavi.

U nastavku je navedeno što bi im sve trebalo, a to su: hrana, higijenske potrepštine, peć na drva, drva za ogrjev između osam i 10 metara, tenisice broj 34 za najmlađu Magdalenu, a za starije broj 39. Gospođa Andrijana nosi tenisice broj 42, potrebna joj je i majica XXL te odjeća za djecu.

Andrija ima 10 godina i volio bi imati kopačke za nogomet 39 i rukavice broj pet. Andrijana je zamolila i laptop za najstariju kćer Nikolinu (15) koja pohađa prvi razred srednje škole.

Organizator je akcije sukladno zamolbe obitelji Matijević, župnika i Hrvatskog Zavoda za socijalni rad je Hrvatska udruga za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima (HUPŽNDS).

Adresa je obitelji Put Ražovljeve Glavice 3, Škabrnja 23223.

Donacije se mogu uplatiti na račun u banci Erste&Steiermärkische:

IBAN - HR4824020061101034912,

primatelj - HUPŽNDS,

Svift/bic za uplate iz inozemstva - ESBCHR22,

model 00, poziv na broj: 73834063697-2023.

02. svibanj 2024 13:36