StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetANALIZA SVE GOVORI

Samo su oni lošiji od Hrvatske: Česima smo se rugali da jedu paštetu i pomidore na plaži. A Bugari? Pa oni nisu ni dolazili na naše more. A za koju godinu mi ćemo za njih biti teška sirotinja...

11. travnja 2018. - 16:05

Samo je Bugarska lošija u Europskoj uniji od Hrvatske.

I to po standardu i godišnjem bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika. Premda je Bugarska nerazvijenija, mogla bi nas preteći jer je bugarsko gospodarstvo zadnjih osam godina konkurentnije od hrvatskoga te raste jednom od najdinamičnijih stopa, smanjujući zaostajanje za Hrvatskom.

Stoga bi Hrvatska mogla spasti na začelje skupine od deset zemalja iz srednje i istočne Europe koje su prošle tranziciju u tržišnu ekonomiju, a danas s Hrvatskom dijele članstvo u EU-u. To su: Rumunjska, Bugarska, Slovačka, Slovenija, Češka, Poljska, Litva, Latvija, Estonija i Mađarska.
Od tih zemalja, njih osam ima viši, a Rumunjska otprilike isti životni standard kao Hrvatska.


Prošli gotovo bez recesije


Ove će godine, po projekcijama rasta Europske komisije, u toj skupini Hrvatska imati najmanji gospodarski rast, od 2,8 posto, a dogodine će biti predzadnja s 2,6 posto. Najveći rast ove i iduće godine prognozira se Rumunjskoj od 4,4, odnosno 4,1 posto, dok je Bugarska treća s projiciranim rastom BDP-a od 3,8, odnosno 3,6 posto.

Podaci su ovo iz osvrta Odjela za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja je usporedila Hrvatsku s Bugarskom ukazujući na to da bugarski rast od 2008. godine prosječno godišnje iznosi 1,9 posto, a ta je zemlja imala tek jednu godinu recesije i bila šesta među članicama EU-a s najvišim prosječnim godišnjim gospodarskim rastom od 2008. do 2017.

U istom je razdoblju Hrvatska imala negativni prosječni rast od -0,2 posto te je bila peta najgora članica cijele Europske unije i jedina članica tranzicijske desetorke koja je imala negativni prosječni rast.

Razvijenost Bugarske 2008. godine bila je na 67 posto razvijenosti prosječne članice skupine, a sada je na 70 posto, dok je razvijenost Hrvatske u tom razdoblju kliznula s 98 posto na 85 posto razvijenosti prosječne članice skupine tih deset zemalja.

Bugarska danas u odnosu na 2008. godinu stvara 13,5 posto veći realni BDP, a Hrvatska 4,1 posto manji, upozoravaju u HGK-u i dodaju da je u Bugarskoj vrijednost izvezene robe viša oko tri puta od vrijednosti koja se ostvaruje pri izvozu usluga – suprotno od Hrvatske, gdje je vrijednost izvoza usluga veća od vrijednosti izvoza roba.


Oni izvoze, mi čekamo turiste


– To pokazuje da je bugarsko gospodarstvo više oslonjeno na izvoz od hrvatskoga, u okviru čega je izvoz roba dominantan, za razliku od hrvatskoga čiji je izvoz, osim što je prenizak, u (pre)velikoj mjeri oslonjen na izvoz usluga u kojima prevladavaju usluge povezane s turizmom – ukazuju u Komori. Navode da je razlika između strukture dvaju gospodarstava vidljiva i u raspodjeli djelatnosti koje čine bruto dodanu vrijednost (BDV).

Pritom Bugarska ima veće značenje industrije, a Hrvatska skupine usluga koju čine trgovina, prijevoz te smještaj i ugostiteljstvo.
U sedam godina udio industrije u Bugarskoj povećan je 3,9 strukturnih bodova, na 24,1 posto, dok se u Hrvatskoj udio industrije nije značajnije promijenio, porastao je samo 0,6 strukturnih bodova, na 20,7 posto.

No, zato je za 2,9 strukturnih bodova, na 23,1 posto, povećan udio trgovine, prijevoza i turizma, gotovo dvostruko više povećanje nego u Bugarskoj, objašnjavaju u HGK-u. Hrvatska je prema Globalnom indeksu konkurentnosti i indeksu Doing Business nekonkurentnija od svih deset tranzicijskih članica EU-a i ostane li tako, Bugarska je može u srednjoročnom razdoblju ostaviti na samom začelju Unije, prognoziraju u HGK-u.

Prema Indeksu lakoće poslovanja (Doing Business), prema kojem je za 2018. godinu rangirano 190 država svijeta, Bugarska je bila na 50. mjestu i za jedno mjesto bolja od Hrvatske koja je najlošija među tranzicijskim zemljama.


Padamo, padamo, padamo...


Po mjerenjima konkurentnosti Svjetskoga gospodarskog foruma, Estonija je bila najbolje ocijenjena i na 29. mjestu, slijede je Češka, Poljska, Litva, Slovenija i Bugarska, koja je na 49. mjestu, dok je Hrvatska na 74. mjestu. To je najbolja ocjena Bugarske u zadnjem desetljeću, ističu analitičari Komore i dodaju da je očit njezin kontinuiran napredak na globalnoj ljestvici.

Rang Bugarske je sada bolji za čak 27 mjesta u odnosu na 2008. godinu, kada je bila najlošije rangirana zemlja tranzicijske skupine i od Hrvatske je bila lošija za 15 mjesta. Kod Hrvatske je obrnuto: danas je lošije rangirana nego prije deset godina za 13 mjesta.


BDP po stanovniku
72 posto EU prosjeka ima 10 zemalja srednje i istočne Europe
61 posto prosjeka ima Hrvatska
50 posto ima Bugarska


Projekcija rasta BDP-a u 2018. u postocima
1 - Rumunjska 4,4
2 - Slovenija 4,0
3 - Bugarska 3,8
4 - Poljska 3,8
5 - Slovačka 3,8
6 - Mađarska 3,6
7 - Latvija 3,5
8 - Estonija 3,2
9 - Češka 3,0
10 - Litva 2,9...
i posljednja:
Hrvatska 2,8


- Najveći problem za poslovni sektor u Bugarskoj je korupcija, a u Hrvatskoj nedovoljno učinkovita državna administracija
- Bugarska ima najveću prednost u segmentu izdavanja građevinskih dozvola, gdje je bolje rangirana od Hrvatske za čak 75 mjesta


U području inovativnosti početkom krize, Hrvatska je bila bolja od Bugarske za 46 mjesta, danas je lošija za 38 mjesta. Bugarska je u zadnjem izvješću ocijenjena kao 68. zemlja, Hrvatska je trenutačno na 106. mjestu te je u zadnjih deset godina nazadovala za čak 56 mjesta.

14. travanj 2024 19:59