StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetjadno zdravstvo

Saborska zastupnica opisala agoniju koju je prolazila njezina teško bolesna majka: ‘U bolnicu su je primili tek kad je pala u nesvijest...‘

Piše D.B./SD
9. kolovoza 2022. - 14:45

Nakon iznenadne smrti našeg bivšeg kolege i istaknutog novinara Vladimira Matijanića, u javnosti ne prestaju izlaziti priče o lošim iskustvima pacijenata. Strašnih priča o umiranju bez adekvatne pomoći, traženju lijekova, nedostaku palijativne skrbi je na more na društvenim mrežama.

Svoje mučno iskustvo i agoniju koju je proživljava njegujući teško bolesnu majku podijelila je i Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, u statusu pod naslovom Jad/v/no zdravstvo.

- Kada mi je mama bila u visokom stadiju raka, pred smrt, hitna nije dolazila, mogli smo samo naručiti sanitetski prijevoz. To znači da unaprijed najaviš sanitetski prijevoz, od doktora opće prakse uzmeš uputnicu, platiš. U sanitetu često nije bilo ležaljke već se morala prevoziti u sjedećem položaju. Jednom sanitet nije dolazio da ju vrati kući jer je u bolnici nisu željeli ostaviti, pa smo morale ići taksijem doma dok je mama trpjela užasne bolove.

U bolnici je nisu htjeli ostaviti – poslali su je kući da umre. U bolnicu su je primili tek kada je pala u nesvijest, nije mogla otvoriti oči i nije komunicirala - piše Peović, pa nastavlja kako joj ni liječnica opće prakse nije bila dostupna, a kad je trebala najobičniji lijek morala je čekati u čekaonici s drugim ljudima, bez obzira na to što joj mamu nije imao tko čuvati.

- Doktorica nije došla niti jednom u 3 godine u kućnu posjetu. Mamu su iz bolnice nakon prve operacije poslali doma za Uskrs s nedovoljnom dozom osnovnih lijekova koje sam onda tražila po dežurnim ljekarnama. Patronažnu sestru smo dobili tek na kraju, dva puta tjedno, kada sam ja već bila na izmaku snaga – najgori zadnji period je trajao više od 3 mjeseca kada mama nije mogla sama ustajati, nije mogla jesti, imala je vrećicu za urin koju je trebalo prazniti, bila je u bolovima. Jedina udruga za palijativnu skrb mi je odgovorila na mail mjesecima nakon mamine smrti. Naravno postavlja se pitanje - šta je s ljudima koji nemaju kćerku ili sina koji se mogu brinuti za njih ili ih imaju - ali te ljude na poslu ne puštaju da preuzmu tu brigu - pita se Peović u poduzežem statusu u kojem analizira zbog čega nam je tako kako je i što je njezina stranka predlagala da bi se stvari poboljšale.

 

25. travanj 2024 15:48