StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUSKLAĐIVANJE S INFLACIJOM

Sabor u četvrtak o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima, povećava im se iznos osobne invalidnine i druga prava

Piše HINA
5. srpnja 2023. - 22:17
Osijek, 280623. Mimohod hrvatskih branitelja povodom obiljezavanja Dana osjeckih branitelja, Dana 106. brigade ZNG RH i Dana hrvatskih dragovoljaca Osjecko-baranjske zupanije.Vlado Kos/Cropix

 Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima kojima će se povećati iznos osobne invalidnine i druga prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice te osnivaju ustanove za trajni smještaj branitelja.
Osobna invalidnina i druga prava određuju se u postotku od proračunske osnovice, a njen iznos nije mijenjan od 2001.  Slijedom toga, iznosi prava hrvatskih ratnih vojnih invalida, drugih prava po osnovi oštećenja organizma ili gubitka člana obitelji - isti su 22 godine, dok su istodobno rasli iznosi prosječne neto plaće.
 "Izmjenama predlažemo da se mjesečni iznosi osobne invalidnine, posebnog doplatka za njegu i pomoć druge osobe, ortopedskog doplatka, naknada za njegovatelja i obiteljske invalidnine, određuju od osnovice koju odlukom određuje Vlada. Time će se omogućiti da iznosi prava iz Zakona budu usklađeni s ekonomskim stanjem u državi“, objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
 Predviđene su i izmjene uvjeta za ostvarivanje prava na naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje.
 Iako je Ministarstvo ulagalo značajne napore u njihovo zapošljavanje, i dalje ima određeni broj branitelja koji se zbog zdravstvenih i drugih razloga nalaze u riziku od siromaštva jer ne mogu samostalno privređivati, objasnio je Medved.
 Izmjenama se Zakon o hrvatskim braniteljima usklađuje s odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju kako bi se braniteljima omogućilo da dulje ostanu u svijetu rada.
 Stvaraju se i preduvjeti za osnivanje ustanova za njihov trajni smještaj, a s obzirom na starenje braniteljske populacije, činjenicu da su mnogi bolesni te da žive u samačkim kućanstvima.
 Očekuje se da će kontinuirano rasti broj branitelja kojima će trebati institucionalna pomoć u obliku smještaja trajne naravi, pa je u zakonu predviđena pravna osnova za osnivanje navedenih ustanova, objasnio je Medved.
 Naglasio je kako su sve te mjere moguće zahvaljujući činjenici da je država u ovoj godini za branitelje osigurala 30 posto više sredstava u odnosu na 2016. godinu.
Sabor će u četvrtak raspraviti i konačne tekstove zakona o nadzoru robe dvojne namjene te izmjene Zakona o rudarstvu.  
 

02. svibanj 2024 10:35