StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘nema se što čekati‘

Sabor se raspušta sredinom svibnja, a na birališta idemo već 5. srpnja? Plenkovićev krug želi parlamentarne izbore što prije, na listi mjesto i Berošu

Piše Pišu: Goran Penić i Rozita Vuković JL
24. travnja 2020. - 21:43

- Parlamentarni izbori, bude li epidemiološka slika dobra, vjerojatno će se održati 5. srpnja - otkriva izvor iz HDZ-a. Ističe kako je moguć određeni pomak od tjedan dana, ovisno o razvoju situacije s virusom, ali da se prema sadašnjim razgovorima u stranci najviše spominje upravo taj datum.

- Nema se što čekati – kazao je za Jutarnji list i jedan visokopozicionirani član Predsjedništva HDZ-a te potvrdio da su mogući datumi za održavanje izbora početak srpnja.

Sugovornik navodi kako je HDZ-ova Vlada dobro upravljala krizom, kako stranački rejting raste, a da je na jesen moguć povratak epidemije, pa je idealno vrijeme da se na izbore ide u srpnju.

- Milanović je namjerno ponovno u eter ubacio ideološke priče, što ide na ruku Škori, jer se vidi da HDZ raste, a Škoro pada, a svaki oduzeti glas HDZ-u koristi SDP-u.

Vlada je sada najavila mjere popuštanja, ovo je izborna godina i ako epidemiološka situacija bude dobra, nema se tu što čekati.

Jer, dođe li novi val na jesen, izbori neće biti mogući, pa se postavlja pitanje i roka za održavanje izbora i moguće ustavne krize - kaže sugovornik iz HDZ-a dodaje kako sama logika nameće da se izbori održe što prije.

U samom vrhu stranke, inače, za sada izbjegavaju priču oko izbora, detalji se dijele u samo u uskom krugu odabranih, no naši sugovornici iz HDZ-a kažu kako je više činjenica koje upućuju na to da su počele ozbiljne pripreme za izbore.

- Jedna od njih je popuštanje mjera, a s tim se ne ide samo zbog poboljšanog stanja s virusom, nego da bi se do kraja svibnja što više relaksirala situacija i raspustio Sabor.

Popuštanje mjera najavljeno je u tri faze i običaj je da je razmak između faza dva tjedna, a mi s tim idemo tjedan za tjedan - govori jedan od sugovornika iz HDZ-a.

Dodaje kako je pokazatelj i to što šef HDZ-a Andrej Plenković sve više preuzima inicijativu oko Stožera, podsjećajući kako je on osobno iznosio detalje o popuštanju mjera.

- Znakovito je i da se vjerska okupljanja dopuštaju od 2. svibnja. Do jučer se apeliralo da se ostane doma, a sada ispada da to nije problem. Za očekivati je da Plenković sada krene u razgovore s Crkvom, sindikatima, udrugama i sa svima drugima s kojima treba - govori jedan od naših sugovornika.

Smatra i da je sukob s predsjednikom države Zoranom Milanovićem dio istog predizbornog paketa. A da je Plenković već u kampanji, neki HDZ-ovci zaključili su i po fotografiji koju je šef Vlade objavio na društvenim mrežama, u povodu Noći knjige, a na kojoj svojoj djeci čita priču.

Izvor iz HDZ-a otkriva i da će HDZ na izbore sasvim sigurno ići sam, a da se poslije može razgovarati o sastavljanju Vlade s ideološki bliskim strankama, pa i sa Škorinom opcijom, a ako se ne dogovore, onda i s onima koji su spremni programski surađivati, poput HNS-a, Bandića i ostalih stranaka sadašnje koalicije.

- Nema smisla raditi predizborne koalicije, pa da nam se dogodi da nekoga stavimo na listu, a taj poslije gradi svoju priču pljujući HDZ. Moguće su predizborne koalicije na regionalnoj razini, po izbornim jedinicama ako je netko jak lokalno - kaže.

Kada je riječ o listama, sasvim sigurno će na njima biti mjesta za ministra zdravstva Vilija Beroša koji HDZ-u, kaže ovaj član Predsjedništva, nosi dodanu vrijednost, a sasvim je realno da on bude i HDZ-ov gradonačelnički kandidat 2021. na zagrebačkim izborima.

S druge strane, na listama neće biti mjesta za gubitničku ekipu na unutarstranačkim izborima okupljenu oko Mire Kovača. Kada je pak riječ o daljnjim unutarstranačkim izborima u HDZ-u koji su zaustavljeni zbog pandemije koronavirusa, u to se sada neće ići nego tek iza parlamentarnih izbora.

- U ovoj situaciji to se sada i ne spominje, svi su opterećeni pandemijom i ekonomskim posljedicama - kaže jedan HDZ-ovac.

Koalicijski partneri HDZ-a podržavaju odluku da se na izbore ide u srpnju. U HNS-u kažu da su oni spremni i da će glasati za raspuštanje Sabora ako to dopusti epidemiološka situacija.

- Što se nas tiče, kada god će to epidemiološka situacija dozvoljavati, a ovo je izborna godina, nemamo s time nikakav problem. Vjerojatnije je da će se moći prije ići na izbore u srpnju nego u listopadu - kaže jedan visokopozicionirani HNS-ovac za Jutarnji te dodaje kako bi se onda Sabor trebao raspustiti do 15. svibnja.

I u Klubu zastupnika stranke Milana Bandića kažu da neće raditi problem oko izbora u srpnju.

- Apsolutno nećemo praviti problem. Što se tiče stranke, mi smo se spremili za izbore kad god budu raspisani i ako HDZ odluči ići na izbore u srpnju, nemam ništa protiv – veli predsjednik Kluba zastupnika Kažimir Varda.

Kada je riječ o Klubu zastupnika manjina, ni oni nemaju ništa protiv izbora, kad god oni budu.

- Nama je svejedno. Ja sam i prije govorio da su izbori trebali biti u listopadu prošle godine jer je tada bila zrela situacija za prijevremene izbore – napominje Furio Radin, potpredsjednik Sabora iz redova nacionalnih manjina.

- Ovo je izborna godina i mi liberali spremni smo za izbore kad god oni bili, pa nam je tako prihvatljiv i srpanj kao termin održavanja izbora. Ako će vladajuća većina predložiti raspuštanje Sabora, mi ćemo podržati da se Sabor raspusti i raspišu izbori - kazao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

HDSSB-ov Branimir Glavaš nema informacija o tome da bi se izbori mogli održati u srpnju, osim onoga što je vidio u medijima, no, i oni su ih spremni podržati.

- Nije mi logično da izbori budu u srpnju, zadnji ustavni rok je 13. prosinca, ali ako većinska stranka u vladajućoj koaliciji odluči drukčije, to ćemo podržati. Mi ne možemo puno učiniti, niti ću se stavljati u situaciju da to ovisi o mom glasu.

No, smatram, ako se želi biti politički korektan, izbori bi trebali biti u rujnu ili listopadu. Ako se HDZ ipak odluči za srpanj, to im se može vratiti kao bumerang – zaključio je Glavaš.

27. travanj 2024 10:18