StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpropaganda ili?

Rusko ministarstvo obrane objavilo šokantne podatke: ‘U Ukrajini smo ubili 74 plaćenika iz Hrvatske‘

Piše Šibenski.hr
18. lipnja 2022. - 16:11

Rusija je objavila šokantnu vijest kako su u Ukrajini ubijena čak 74 hrvatska "plaćenika".

Ministarstvo obrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj "plaćenika" koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv Rusije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu te broj preostalih u Ukrajini, piše Index.

"Rusko ministarstvo obrane prati i bilježi prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini", objavili su na svojim web stranicama.

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo plaćenici nego i oni koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravcima zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu.

U službenim podacima koje su objavili Rusi stoji da su u Ukrajinu od 24. veljače stigla 204 hrvatska državljana. Od toga su, tvrde Rusi, 74 ubijena, 51 je napustio zemlju te ih je u Ukrajini ostalo još 79.

Prema ruskim podacima, Hrvatska je tako četvrta zemlja po broju ubijenih "plaćenika". Prva je Poljska s 378, druga je Rumunjska sa 102, a treće je Ujedinjeno Kraljevstvo sa 101. Rusi tvrde da je Poljska prva po broju poslanih "plaćenika" (1831) te je slijede Rumunjska (504) i Ujedinjeno Kraljevstvo (422).

Ovi podaci nisu neovisno provjereni i lako je moguće da se radi o ruskoj ratnoj propagandi, piše Index.

26. travanj 2024 12:32