StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsustav radi i ne radi

Roditelji sami morali voziti u bolnicu osmomjesečnoga dječaka koji se gušio, jer je hitna bila na drugom mjestu

Piše šibenski.hr
12. kolovoza 2022. - 17:25
Jedina ekipa Hitne pomoći u Garešnici bila je na drugoj intervenciji pa su roditelji sami morali voziti dijete u Pakrac (ilustracija)Duje Klarić/Cropix

Vezano za tragični slučaj novinara Vladimira Matijanića ovih je dana cijeli zdravstveni sustav zasluženo u kritičkome fokusu, pa i Hitna pomoć. Pacijenti iznose svoja šokantna i dramatična iskustva, a u tom smislu indikativna je priča iz Garešnice.

Tin, osmomjesečni sin Kristine Škrobot, 10. lipnja u popodnevnim satima iz potpuno nepoznatih razloga prestao je disati. Muž je sina iznio iz kuće, a Kristina je nazvala Hitnu.

– Gledala sam kako ostaje bez zraka. Bio je ukočen, otvorenih očiju. Što god sam pokušala, nije dolazio k sebi. To je trajalo oko minute. Dijete je došlo k sebi, mljackao je i pomislili smo da ima nešto u usnoj šupljini, no ipak smo krenuli prema najbližoj hitnoj, u Garešnicu, ispričala je majka za Bjelovarac.hr.

Na putu je dijete ponovno prestalo disati, a kada je nazvala Hitnu službu rekli su joj da je vozilo na intervenciji pa da upale sva četiri žmigavca, trube i brzo voze prema hitnoj u Bjelovaru ili Pakracu, a oni će im poslati vozilo u susret. Na ulazu u Pakrac Tin je prestao disati, počeo je plaviti i klonuo je pa su stali i počeli ga oživljavati. "Iako sam educirana jer studiram sestrinstvo, nije mi bilo lako oživljavati vlastito dijete. Na sreću, Tin je počeo dolaziti k sebi", rekla je Kristina za Bjelovarac.hr.

image

Policija je snimila brzinu Kristinina supruga i poslala mu kaznu

Tomislav Krišto/Cropix

Tin je primljen u pakračku bolnicu, a potom je odvezen u Požegu na pretrage, gdje je utvrđeno da je do prestanka disanja došlo zbog previše sline u ustima.

Međutim, tu nije kraj ovoj priči. Nekoliko dana poslije borbe za život djeteta policija je Kristininu suprugu poslala kaznu zbog prebrze vožnje u iznosu od 10 do 20 tisuća kuna te oduzimanje vozačke dozvole. U šoku su napisali žalbu i dobili rješenje o kazni od 10 tisuća kuna i tri mjeseca oduzimanja vozačke dozvole. Ako plate u roku od osam dana, kazna će iznositi 6.666 kuna.

"Taj novac trenutačno nemamo jer imamo troje djece, a ukupna primanja jedva dosežu 8.200 kuna. Imamo još mogućnost pisanja žalbe Prekršajnom sudu u Pakracu pa ćemo vidjeti", šokirana od svega što im se događa govori Kristina za Bjelovarac.hr.

image

Garešnica ima samo jednu ekipu Hitne pomoći (ilustracija)

Ante Čizmić/Cropix

Rekli bismo da nije šokirana samo Kristina nego i dobar dio javnosti. Najprije se roditelji moraju samo boriti za život svoga djeteta jer sustav hitne pomoći očito ne funkcionira. A kada u tome sretno uspiju, onda sustav svoju funkcionalnost pokaže kaznom za prebrzu vožnju, koju su im preporučili zdravstveni djelatnici! Zaista, gdje sve to vodi?!

Kolektivni godišnji županijskoga zavoda

Novinari su pokušali istražiti zašto garešnička hitna nema još jedan tim ili dežurnog liječnika kojem se pacijenti mogu obratiti. Međutim na mail poslan županijskom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Bjelovaru odgovor nisu dobili. Na telefon im je konačno rečeno da je cijela uprava, nedavno zaposleni ravnatelj, zamjenik i pravnica, istovremeno na godišnjem odmoru, piše Bjelovarac.hr.

Da se ne događa u Hrvatskoj, bilo bi nevjerojatno.

19. travanj 2024 09:16