StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Dosta je bilo!‘

Roditelji djece s teškoćama u razvoju ne mogu više ovako dalje; Idu u prosvjed, dosadile im puste manipulacije

Piše Magdalena Družijanić/SD
6. prosinca 2022. - 20:43

Idućeg tjedna sprema se novi prosvjed u Zagrebu.

Prosvjed će se održati 15. prosinca na Trgu svetog Marka točno u podne a njime se traži donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku, Zakona o osobnoj asistenciji i žurno osiguranje pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

Udruga Sjena organizator je prosvjeda u kojem pozivaju sve osobe s invaliditetom, obitelji djece s teškoćama u razvoju te ostale građane da im se pridruže na zajedničku borbu za prava djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

- Prosvjedom tražimo konačno donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku, konačno donošenje Zakona o osobnoj asistenciji i žurno osiguranje pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju, koji su prepušteni sami sebi nakon što dijete napuni 8 godina.

Navedene zakone čekamo desetljećima - kaže Sabina Lončar iz Udruge.

- Uvijek nešto čekamo. Dosta je bilo. Dosta je manipulacija - jasno će Sabina.

Udruga Sjena, podsjetimo, obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom uputila je još krajem studenog ove godine otvoreno pismo javnosti u kojem kaže da Vlada nije uvrstila u proračun za 2023. godinu novce za najranjivije skupine u društvu te je najavila prosvjed pred nadležnim institucijama.

image
Udruga Sjena

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena uputila je oštre kritike na vladin Nacrt prijedloga državnog proračuna za 2023.godinu jer Vlada RH u tom dokumentu nije predvidjela novac za ostvarenje ključnih obećanja danih najranjivijim skupinama društva - djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima i osobama s invaliditetom.

Tijekom 2022. godine u više navrata se najavljivalo konačno predstavljanje i donošenje Zakona o osobnim asistentima te Zakona o inkluzivnom dodatku, koji se već dugi niz godina priprema, ali nikako da ugleda svjetlo dana, pa se tako to neće dogoditi ni ove godine.

Povećanje naknade roditeljima na njezi djeteta s težim smetnjama u razvoju sa 2328 kuna na četiri tisuće kuna obećao je i sam premijer Andrej Plenković, ali i tu je došlo do propusta I veliki dio roditelja djece s teškoćama je izostavljen I diskriminiran.

U veljači ove godine je izašao novi Zakon o socijalnoj skrbi, o kojem je  Udruga također pisala javnosti i izrazila nezadovoljstvo izrazito lošim zakonskim rješenjima.

Navedeni Zakon, unatoč brojnim obećanjima, nije riješio krucijalne probleme naše populacije niti postoje realne naznake da bi se to moglo dogoditi u skorije vrijeme.

Sve gore navedeno upućuje na činjenicu kako smo po tko zna koji puta žrtve manipulacija i zavlačenja od strane vladajućih političara i politika.

Ovakav tretman prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u prijedlogu proračuna jasno navodi na zaključak kako su najugroženije skupine ovoga društva i dalje prepuštene same sebi.

Unatoč svim uloženim naporima da budu partneri vladi i resornim ministarstvima u kreiranju novih politika koje bi donijele poboljšanje kvalitete života djece, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, nažalost s druge strane ne nalaze, kažu, partnera koji bi uvidio važnost i ozbiljnost situacije.

Cijele obitelji u kojima žive djeca s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom - već su odavno na egzistencijalnom rubu i gurnute u ekstremno siromaštvo odlukama vladajućih političara i njihovim politikama.

 - U ovim teškim vremenima s još gorim prognozama, dok i djeca i roditelji umiru bez adekvatne zaštite i podrške države i društva, ne ostavlja nam se drugi izbor nego posegnuti za ustavnim, konvencijskim i zakonskim pravom na prosvjed - navode.

Najavljujemo kako ćemo do ostvarenja zajamčenih ali nerealiziranih prava zajedno s našom djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom prosvjedovati pred svim institucijama u čijoj je nadležnosti i obvezi rješavanje naših problema - kazuju iz Udruge.

Očekuje se dolazak velikog broja Udruga, iz cijele Hrvatske.

26. travanj 2024 23:22