StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKakvi roditelji

Otišli u trgovinu i ostavili malo dijete u uzavrelom automobilu - a onda je naišao slučajni prolaznik...

Piše Ivica Marković/SD
22. kolovoza 2023. - 15:24

Prije dva dana roditelji iz Češke ostavili su dijete u vrućem automobilu na parkiralištu trgovine jednog prodajnog lanca u Zadru.

Dijete je u automobilu ostalo na temperaturi od 32 stupnja Celzija, a na jednom od portala koji prikazuju stvarne temperature, u tom je trenutku pisalo da je "stvarni osjet" vrućine bio 36 stupnjeva. Prema neslužbenoj priči, netko je od slučajnih prolaznika čuo djetetov plač i vidio da su po velikoj vrućini prozori na automobilu bili zatvoreni.

- Na mjesto događaja stigla je policija. Vrata automobila nisu bila zaključana pa su dijete odmah izvadili i predali djelatnicima Hitne medicinske pomoći koja je također brzo došla. Na sreću, sve je dobro završilo. Osim što je policija nakon intervencije još pola sata po prodajnom centru tražila roditelje. Ne mogu zamisliti u kakvom bi stanju bilo dijete da je toliko još moralo ostati u zatvorenom autu - ispričao je muškarac, svjedok cijelog događaja, za Bjelovar.live.

E, upravo to, u kakvom bi stanju dijete bilo da je još neko vrijeme, recimo pola sata, ostalo u automobilu, upitali smo izv. prof. dr. sc. Nenada Karanovića, bivšeg predstojnika Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

- Oštećenja organizma toplinom najčešće nastaju zbog djelovanja visoke temperature okoliša uz poremećaj termoregulacije, a često su udružena s tjelesnim naporom - istaknuo je dr. Karanović.

Naravno, radi se o toplinskoj bolesti.

- Zajednički naziv im je toplinska bolest, a spektar poremećaja varira od blagih (toplinski edem, toplinski grčevi), preko srednje teških oblika (toplinska sinkopa, toplinska iscrpljenost) do toplinskog udara kao najtežeg oblika. Potonji može rezultirati značajnim trajnim morbiditetom i mortalitetom, ako se agresivno i brzo ne liječi - veli nam dr. Karanović.

Dijete u Zadru ostavljeno je u, blago rečeno, nehumanim uvjetima.

- Da... jedna studija je dokazala da temperatura u automobilu na suncu, s poluotvorenim prozorima, u roku od pola sata podiže temperaturu unutrašnjosti na 68 stupnjeva Celzija. S druge strane, temperature organizma veće od 42 stupnja pogubne su za organizam. Dolazi do razgradnje proteina i propadanja bjelančevina. Naravno, dječji organizam je kudikamo osjetljiviji od organizma odrasle osobe, a, osim toga, djeca i brže dehidriraju jer imaju brži metabolizam i manje zalihe vode u tijelu od odraslih - kazuje dr. Karanović.

Ako je točna informacija da su prozori na automobilu bili zatvoreni, možemo samo pretpostaviti kolika je temperatura bila u kabini automobila.

- Zasigurno je temperatura bila oko 60 stupnjeva Celzija. Vremenska granica do koje organizam može "preživjeti" u takvim okolnostima, a da ne bude velikih oštećenja, jest 30 minuta, što naravno ovisi i o stanju organizma koji boravi u takvim uvjetima, odnosno je li osoba zdrava ili bolesna - zaključuje doktor Nenad Karanović.

Dakle, djetetu je život spašen u zadnji trenutak, pukom slučajnošću, jer je netko čuo njegov plač...

05. svibanj 2024 14:08