StoryEditorOCM

Riječ stručnjaka: Predsjednica je već duže vrijeme pod velikim pritiskom. Nesigurna je, pokazuje umor, nepreciznost, a napisani govor je bio pun patetike. Očito je potresena rezultatom

Piše Anita Belak-Krile
23. prosinca 2019. - 13:59

 - Predsjednica je već jako dugo pod pritiskom i to se vidi. S jedne strane Zoran Milanović nema što izgubiti, on ja izazivač. S druge strane ona može jako puno izgubiti, ne samo svoju poziciju već i sve ono što s tom pozicijom ide. U njezinu sinoćnjem govoru bilo je dosta praznih fraza koje su bila opća mjesta. Taj je govor bio primjereniji stranačkoj konvenciji nego rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora. Ona je pokazala umor, nepreciznost, kontroverznost, pokušala je parafrazirati Milanovićev govor, obraćala se izravno Škorinim glasačima – ocijenio je politolog prof. dr. Pero Maldini koji je jutros u radio emisiji "U mreži Prvog" zajedno s prof. Bertom Šalajem analizirao prvi izborni krug.

Maldini nije siguran da će Grabar Kitarović dobiti Škorine glasače u drugom krugu.

- U pitanju je struktura ljutih i frustriranih ljudi, oni su već dugo frustrirani Plenkovićevom politikom. Moguće je, u tom smislu, da dio tih ljutih Škorinih glasača glas da Milanoviću, dakle potpuno suprotnoj političkoj opciji. Sve ovisi o tome što će i jedan i drugi kandidat napraviti u ovih 15 dana i kako će voditi kampanju - poručio je Maldini.

Prof. Berto Šalaj je kazao kako sinoć nije bilo skandaloznih i bizarnih izjava poput onih iz kampanje, ali se vidjelo da je predsjednica nesigurna.

Istaknuo je kako se ona držala napisanog teksta, čitala je govor koji je bio prepun patetičnih fraza, tako da je u tom smislu pokazala da je potresena i iznenađena rezultatom i blizinom Škore.

Šalaj: Pitanje je li Milanović izabrao dobu taktiku za drugi krug 

- Milanović je održao svoj klasičan govor, pokušao je u tom govoru poručiti da on nije čovjek koji dijeli, da on može okupljati i da ovo nije rat već sportska utakmica u kojoj neka pobijedi najbolji. Nisam siguran da je to Milanoviću najbolja taktika, ja mislim da on u drugi krug mora ići s porukom - ovo su vrlo važni izbori, on mora građane uvjeriti da su ovo važniji izbori nego što zapravo jesu - istaknuo Šalaj.  Smatra kako njegova šansa nije u glasovima onih koji su glasali u prvome krugu za nekoga drugoga.

- Ne vjerujem da će birači koji su u prvome krugu glasali za primjerice Darija Juričana pohrliti u drugome krugu dati glas Milanoviću. Ja mislim da on mora tražiti prostor među ovima koji nisu glasali u prvome krugu. Drugi krug glasovanja u Hrvatskoj obično donosi nešto veći odaziv i tu Zoran Milanović mora mobilizirati građane, a može ih, po mome sudu, mobilizirati samo ako pošalje poruku - ovo je bitka ne samo protiv Kolinde Grabar-Kitarović, ovo je bitka za pristojnu i normalnu Hrvatsku, protiv HDZ-a i protiv Andreja Plenkovića. To bi trebala biti njegova poruka - poručio je Šalaj.

Maldini: Milanović je 100 posto uskočio u ulogu predsjednika

Pero Maldini smatra kako je Milanović održao vrlo efektan, koncizan i neočekivano dobar govor.

- On je bio vrlo inkluzivan u svome govoru. On je, za razliku od onog Milanovića "ili mi ili oni", koji je bio vrlo ekskluzivan, gdje je isključivao do krajnosti što je i neprimjereno demokratskom diskursu, napravio zaokret od 180 stupnjeva.

Možemo reći da je on u poziciji premijera do krajnosti zaoštrio tu razliku, međutim u poziciji predsjednika koji mora biti inkluzivan, on je naprosto 100 posto uskočio u tu ulogu, odnosno u tu vrstu diskursa. Predsjednik bi trebao biti pomiritelj i onaj koji balansira te različitosti - istaknuo je Maldini.

Drži da je Milanovićev govor bio superiorniji i nastupom i ozračjem i konciznošću u odnosu na govor aktualne predsjednice koja sve to nije bila.
 

26. travanj 2024 10:06