StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNovo zaduženje države

Ribić: Bauk kreditnog rejtinga kruži Hrvatskom

5. veljače 2017. - 19:32



Iz Matice hrvatskih sindikata ocijenili su kako je visina kreditnog rejtinga u Hrvatskoj bauk iako nije presuda u vrijeme obilja kapitala u državi o čemu svjedoči i činjenica da se Hrvatska upravo zadužila po najboljim uvjetima do sada, i to po vrlo niskim kamatnim stopama, unatoč lošem kreditnom rejtingu.
 
-U vrijeme obilja kapitala u zemlji i inozemstvu visina kreditnog rejtinga nije presudna. Ona može biti relevantna kada postoji oskudica kapitala. Iako se radi o poznatoj činjenici, zanimljivo je koliko intenzivno bauk kreditnog rejtinga kruži u hrvatskom medijskom i javnom prostoru - smatraju iz Matice hrvatskih sindikata u priopćenju koje je potpisao Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća.

Iz Matice hrvatskih sindikata tvrde da usmjeravanje toliko pažnje javnosti na kreditni rejting služi da bi se skrenula pažnja s problema nedostatka poslova i radnih mjesta, nedostatnog rasta proizvodnje i izostanka perspektive za mlade ljude.

-To je uobičajena strategija oligarhijskih elita i u drugim zemljama. Valja naći opravdanje za politiku niske potrošnje, niskih plaća, a sve radi vraćanja dugova bankarskoj industriji - stoji u priopćenju. 

Uz ostalo, smatraju i da se ni za mandata ove Vlade neće voditi suverena ekonomska politika u interesu narodne većine, otvaranja radnih mjesta i zaustavljanja masovnog iseljavanja jer je, kako dodaju, Vlada poreznom reformom smanjila poreze samo bogatima. Za nacionalnu ekonomiju, poručuju iz Matice, bilo bi puno važnije da su plaće podignute učitelju i radniku, jer bi te plaće potrošili i to većinom na domaće proizvode.

26. travanj 2024 09:51