StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetporuka iz zadra

Ribari i znanstvenici nezadovoljni europskim planom za Jadran: ‘Sve odluke su donesene bez znanja sudionika u ribarstvu‘

Piše Hina
3. lipnja 2022. - 17:41

Ribari i znanstvenici nezadovoljni su europskim planom za Jadran, upozorili su u petak u Zadru sudionici konferencije Plan za Jadran - Budućnost ribarstva u Hrvatskoj i EU.

Konferenciju je organizirao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu (EP) Ladislav Ilčić, u suradnji s grupom Europskih konzervativaca i reformista (ECR) u EP-u.  

Europska komisija donijela je višegodišnji plan za Jadransko more koji je, čulo se na konferenciji, štetan za ribare jer uvodi kvote odnosno ograničenja ulova male plave ribe.

"Plan je donesen bez znanja sudionika u ribarstvu. Takvo ponašanje Europske komisije nije dobro. Jedine učinkovite odluke za ribarstvo i očuvanje zdrave hrane mogu se donijeti u komunikaciji s ljudima na terenu", rekao je Ilčić.

Konferencija je održana u dvije panel-diskusije. U prvoj, o konkretnim nedostatcima postojećih europskih regulativa govorio je Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. On smatra da je jedan od načina rješavanja problema zaštite okoliša i ribarstva da se cjelokupni hrvatski gospodarski pojas strogo zaštiti tako da se zabrani bilo kakav ribolov osim ribolova migratornih vrsta koje nisu povezane s tim pojasom.

Ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura pojasnio je situaciju u vezi ribljih stokova i ograničenja korištenja tradicionalnih ribolovnih alata, a Kristina Mišlov govorila je potencijalu ribarstva iz poduzetničke perspektive, istaknuvši kako je hrvatsko ribarstvo na trećemu mjestu izvoznika u sektoru hrane, ali europske administrativne uredbe znatno ograničavaju razvoj.

O zaštiti Jadrana od morskog otpada govorio je Pero Tutman, istraživač sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koji je kao najopasnije čimbenike za ekološku održivost izdvojio plastiku te medicinski otpad. Naveo je kako je "more postalo smetlište", a ribari (koćari) nisu dio problema nego rješenja, jer, kako je rekao, najviše uklanjanju taj otpad iz mora.

19. travanj 2024 12:34