StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUpute Turistima

Rezervacija diže sve granične rampe: potvrda o hotelskom smještaju dovoljna je za nesmetano putovanje, a većina zemalja ne zahtjeva ni samoizolaciju

Piše Ružica Mikačić
24. svibnja 2020. - 21:07

U svakodnevnoj gužvi informacija i uputa koje stižu turističkim radnicima sa svih adresa institucija koje vode brigu o epidemiološkoj sigurnosti svih koji bi htjeli stići u Hrvatsku kao turisti, mnogi domaćini u Hrvatskoj su se pogubili i više nemaju pravu informaciju što reći gostima iz inozemstva koji ih zovu.

Upravo zato je Hrvatska udruga turizma (HUT), zajedno s nacionalnim strukovnim turističkim udrugama – Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Kamping udrugom Hrvatske (KUH), radi bolje pripreme otvaranja ljetne turističke sezone, napravila pregled ključnih turističkih informacija ažuriranih 22. svibnja popodne, a koje se odnose upravo na uvjete po kojima od ovog vikenda do daljnjega turisti iz inozemstva mogu doći u Hrvatsku na odmor.

Prema posljednjim informacijama Veljka Ostojića, direktora HUT-a, strani turisti iz zemalja EU-a kod ulaska u Hrvatsku moraju imati potvrdu rezervacije smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta ili vaučer putničke agencije o smještaju. U tom dokumentu mora biti točno navedeno mjesto i adresa smještajnog objekta gdje će gost boraviti, njihov kontakt-broj telefona i datum kada gost planira izlazak iz RH.

Prema najavama MUP-a i Ministarstva turizma, uskoro će biti objavljena aplikacija u koju će gosti moći unaprijed upisati sve te podatke radi bržeg prelaska granice.

Za državljane EU-a koji dolaze kao turisti ne postoji obveza samoizolacije, nego će ulaskom u RH na granici dobiti informativni letak s preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Osim potvrde rezervacije, razlozi za ulazak u Hrvatsku mogu biti poslovni razlozi, vlasništvo nad nekretninom ili plovilom ili neodgodivi osobni razlozi poput sahrana i slično.

Iako svi očekuju kako bi u drugoj polovini lipnja ili srpnju sve članice EU-a mogle otvoriti granice, za sada za svaku pojedinu zemlju još uvijek vrijede drukčiji propisi ulaska njezinih građana u Hrvatsku, a vezani su uz zemlju članicu EU-a koja ih je propisala, pa evo pregleda uvjeta putovanja za neke od najvažnijih turističkih emitivnih tržišta za Hrvatsku.

{embed_photo}1380926{/embed_photo}

SLOVENIJA

Ne postoje ograničenja kretanja između Slovenije i RH za građane Slovenije. Prigodom turističkog ulaska u RH Slovenci moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Ne postoji obveza samoizolacije prilikom prelaska granice između Slovenije i Hrvatske i obrnuto.

SAVEZNA REPUBLIKA NJEMAČKA

Državljani Savezne Republike Njemačke prilikom turističkog ulaska u Hrvatsku moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu.

Za državljane SR Njemačke ne postoji mjera samoizolacije prilikom ulaska u Hrvatsku. S obzirom da je Hrvatska članica EU-a s izrazito dobrom epidemiološkom slikom, većina regija u Njemačkoj ne propisuje obvezu samoizolacije za svoje državljane pri povratku iz Hrvatske.

Tako su regije Bavarska, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz i Niedersachsen već ukinule obvezu samoizolacije, odnosno karantene za povratnike iz zemalja EU-a, a obvezu samoizolacije, odnosno karantene, ukinut će i pokrajina Hessen od 25. svibnja.

Putovanje između Njemačke i Hrvatske kroz Austriju i Sloveniju teče nesmetano uz posjedovanje dokumenta kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj. Preporučuje se provjera važeće odredbe na graničnim prijelazima prije kretanja na put.

ČEŠKA, SLOVAČKA, MAĐARSKA

Strani turisti koji su državljani Češke, Slovačke i Mađarske prilikom turističkog ulaska u RH moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu.

Za njih ne postoji obveza samoizolacije prilikom ulaska u RH. Prema aktualnim i neslužbenim informacijama, za građane Češke, Slovačke i Mađarske očekuje se da neće biti potrebno provoditi samoizolaciju prilikom povratka iz Hrvatske od 29. svibnja, a točni datumi bit će poznati idućih dana.

AUSTRIJA

Državljani Austrije, kao i svi ostali iz EU-a, kod ulaska u RH moraju imati dokument o smještaju sa svim podacima. Za državljane Republike Austrije ne postoji obveza samoizolacije prigodom ulaska u Republiku Hrvatsku, a prema aktualnim neslužbenim informacijama, za državljane Austrije očekuje se da od početka lipnja neće biti potrebno provoditi samoizolaciju prilikom povratka iz Hrvatske.

OSTALE ZEMLJE EU-a

Strani turisti koji su državljani zemalja EU-a prilikom ulaska u RH moraju imati službenu rezervaciju smještaja u smještajnom objektu, a ni za njih ne postoji obveza samoizolacije prilikom ulaska u RH. Prema aktualnim i neslužbenim informacijama, tijekom lipnja bi za goste iz zemalja s povoljnom epidemiološkom slikom trebala biti ukinuta samoizolacija prilikom povratka iz Hrvatske, ali točni datumi znat će se idućih dana.

22. travanj 2024 21:39