StoryEditorOCM

Restoran na našoj obali: ‘Izlazi konobar iz WC-a, gledam ga i ne vjerujem što radi. Izgubio sam tek...‘

Piše Šibenski.hr
9. travnja 2023. - 17:42

Evo svjedočanstva koje je osvanulo na Facebooku. 

- Ulazim u WC, obavljam nuždu "broj 1", perem ruke, a iz prostora gdje se obavlja "nužda broj 2" izlazi mladić, konobar u restoranu i samo iziđe iz WC-a. Ruke nije ni oprao. A onda uzima tacnu i ljudima nosi kave, sokove, hranu u ovom dalmatinskom restoranu na obali. Odvratno, zar ne?

I što sam napravio? Platio račun i otišao.

Naravno, nisu svi ugostitelji ovakvi, ali ovaj izuzetak može itekakvu štetu napraviti - navodi naš građanin. 

A evo što se dogodi ako se ne peru rukice... 

- Upravo je pravilno pranje ruku najvažnija mjera sprječavanja širenja zaraznih bolesti. Bolesti koje se mogu spriječiti pravilnim pranjem ruku su proljev, gripa, prehlada, upala grla, upala pluća, konjunktivitis, dječje gliste i mnoge druge - navodi Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije iz Zavoda za javno zdratsvo Dubrovačko neretvanske županije.

Kako ruke prenose zarazu?

Našim rukama dotičemo praktički sve, njima se rukujemo, diramo novac, hvatamo se za kvake, držimo rukohvate u autobusima… Uzmimo za primjer osobu koja ima proljev, a ne opere pravilno ruke nakon korištenja WC-a. Na njezinim rukama lako mogu dospjeti mikroorganizmi iz njezine stolice. Nakon toga dio tih mikroorganizama će ostati na onim površinama koje ta osoba dodirne – na kvaki, na rukama druge osobe, na tastaturi, na rukohvatu u autobusu. Ukoliko ta osoba primjerice reže krastavce za salatu, na njih će također preći mikroorganizmi. Još su bolji primjer bolesti koje se prenose zrakom, poput gripe. Osoba koja ima gripu kašljanjem i kihanjem širi viruse u svoju okolinu, koji na koncu najvećim dijelom završe na raznim površinama – podovima, stolovima, stolicama, namještaju. Kada zdrava osoba rukama dotakne neku od tih zagađenih površina, prenese viruse na svoje ruke, a nakon toga dirajući oči, nos ili usta zarazi samu sebe.

Zašto je pranje sapunom i vodom jedino pravilno?

Dokazano je da pranje ruku samo vodom nema ni približan učinak u sprječavanju širenja zaraznih bolesti. Pranje ruku sapunom i vodom dovodi do rastapanja masnoća i prljavština koje nose većinu mikroorganizama te ostavljaju naše ruke čistima i mirišljavima.

A evo kad neki nisu naučili, ovako djeca peru ruke. Pa da ponovimo ono što neki nisu naučili doma ili u vrtiću - školi.

image

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije

28. travanj 2024 04:57