StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUz 15. listopada, Svjetski dan seoskih žena

Renata Bedeković iz Jakuševca najuzornija je seoska žena u Hrvatskoj

Piše šibenski.list, Hina
15. listopada 2017. - 12:29


Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu održava se svake godine uz 15. listopada, Svjetski dan seoskih žena koji se obilježava od 1995. godine.

Pobjednica 18. izbora najuzornije hrvatske seoske žene, koje je jučer održano u Karlovcu, je Renata Bedeković s Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva "Bedeković" iz Jakuševca, predstavnica Grada Zagreb, prva pratilja je Anita Nekić iz OPG-a "Nekić" u Požeško-slavonskoj županiji, a druga pratilja Ljubica Guštin iz OPG-a "Guštin" iz Karlovače županije.

Natjecalo se 14 kandidatkinja iz 10 hrvatskih županija i Grada Zagreba, a natjecanje su omogućili pokrovitelji: Marijana Petir, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo obrane RH, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, Hrvatska udruga poslodavaca i sponzori.



Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir naglasila je tom prigodom ulogu žene u ruralnom području jer seoska žena brine o obitelji, čuva tradiciju i okoliš, radi u poljoprivredi i neprocjenjivo je vrijedna za svoj OPG, razvoj poduzetništva, održivi i cjelokupni gospodarski razvoj.

Ta je poruka i dio njenog izvješća iz travnja što ga je prihvatio Europski parlament, a kroz to je izvješće, navodi Petir, otvorila i pitanje nevidljivog rada žena na selu.

U većini OPG-ova nositelji posla su muškarci, a većina žena radi bez da ima plaću, mirovinska prava, porodiljski dopust, bolovanje, rekla je Petir te potaknula i pitanje razlika u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena.

- Šokiralo me saznanje da je kroz programe ruralnog razvoja Hrvatskoj u fondovima EU odobreno 2,4 milijarde eura do 2020. i da postoji mogućnost da se uvede poseban potprogram za žene kao što, primjerice, imamo za mlade, ali ni Hrvatska niti neka druga država, članica EU, nije uvela takve potprograme, rekla je Petir i pozvala da Hrvatska bude prva i iskoristi tu priliku kako bi žene na selu mogle razviti svoje poslovne ideje i kreativnost te uspijevale dobro živjeti od svog rada.






 

17. travanj 2024 15:44