StoryEditor
Hrvatska i svijetMarić u šoku

Rekordna turistička sezona donijela i rekordnu prijevaru: evo kako su ugostitelji pronašli nevjerojatnu rupu u zakonu i izbjegli plaćanje PDV-a

11. listopada 2017. - 12:09

Nema toga čega se kreativni mešetari u Hrvatskoj neće dosjetiti kako bi prevarili državu i ne platili porez.

Svoju domišljatost ovaj su put iskazali ugostitelji koji su našli način kako zaobići (pre)visoki PDV od 25 posto. Čim im je država odredila najveću poreznu stopu za usluge pripreme hrane i pića u Europi, smislili su kako će legalno poslovati i izbjeći njegovo plaćanje. I to kako – stalnim registriranjem novih "jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću", obrta, obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava na imena supruge, sina, kćeri, punice. I oni koji to možda nisu znali, usmenom predajom brzo su doznali: svaki poduzetnik početnik oslobođen je plaćanja PDV-a u prvoj godini rada, kako bi mu država omogućila bolji start i jači zamah. Dobro zamišljeno, ali u slučaju dijela ugostitelja potpuno pogrešno iskorišteno.

A sve je ovih dana otkrila Porezna uprava, točno godinu dana nakon što je Vlada RH podigla iznos PDV-a za ugostitelje s 13 na 25 posto. Naime, očekivane milijarde kuna koje su se planirale tako utržiti za sada nisu vidljive u podacima Porezne uprave, koja, prema posljednjim izvješćima, nije zadovoljna ni brojem izdanih računa u fiskalizaciji ni njihovim iznosima, osobito u dijelu koji se odnosi na pripremu jela i pića.

Smiješan podatak

U rekordnoj turističkoj godini koja se polako privodi kraju, ispada da se u ugostiteljskim objektima u kojima se tražila sjedalica više još od proljeća, od tih milijuna turista nije naplatilo ni blizu onoliko PDV-a koliko je rastao fizički promet. Sve je to razlog za uzbunu državnim financijerima, jer sada postaje jasno da su ugostitelji iskoristili mogućnost početničke poštede od plaćanja PDV-a i tako izigrali zakon. Tako se čak i na računima poznatih i odlično posjećenih kafića, slastičarnica i barova u svim dijelovima Hrvatske u dnu računa koji gostima izdaju za konzumirano nalazi smiješan podatak kako "subjekt nije u sustavu PDV-a prema čl. 90 st. 2 Zakona o PDV-u, pa PDV nije obračunat".

Prevedeno na jezik Porezne uprave, taj ugostiteljski objekt koji ostvaruje milijunski promet, račune izdaje kao poduzetnik početnik u tek registriranom društvu s ograničenom odgovornošću koje ima pravo imati promet do 230 tisuća kuna a da ne uđe u sustav PDV-a.

Kako se takav promet u velikim ugostiteljskim objektima ostvari relativno brzo, nakon čega slijedi ulazak u sustav PDV-a od 25 posto, ugostitelji su otkrili da im zakon dopušta registriranje novog društva na tuđe ime i kretanje ispočetka do dopuštenih 230 tisuća kuna.

Fast food na ime sina

Jednom je fast food na ime sina, drugi put je na ime kćeri i tako redom. Mogu tako svake godine osnovati novu tvrtku i nikad ne platiti PDV jer su prve godine rada oslobođeni davanja, kažu nam porezni konzultanti.

– Istina je da su neki mešetari iskoristili mogućnost koju je država dala početnicima, ali mislim da se ozbiljan ugostitelj time ne bavi. Nama je teško poslovati, sve plaćati državi i radnicima, a "sezonski" ugostitelji dođu, poberu vrhnje od zarade, ne plate PDV i nestanu. Ja zapošljavam 18 ljudi, a u tri ljetna mjeseca državi sam platio 40 tisuća eura samo na ime PDV-a i sada bih ja trebao biti cjenovno konkurentan nekom obližnjem fast foodu koji je oslobođen PDV-a?! Kako? To je nelojalna konkurencija, ali, nažalost, zakon im to omogućava i zato ih je svaki dan sve više – kaže Stipe Knežević, ugostitelj iz Zadra i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

I drugi ugostitelji u Hrvatskoj s kojima smo razgovarali kažu kako znaju da se to radi, ali ocjenjuju da je to način na koji se neki ugostitelji bore da prežive, posebno u kontinentalnom dijelu zemlje, gdje nema turista, a cijene nakon podizanja PDV-a nisu mogli povećati da ne izgube sav promet.

– Sve što nije zabranjeno je dopušteno. Ja sam osobno bio na skupovima na kojima su financijski savjetnici preporučivali obrtnicima da osnuju novu tvrtku i tako se oslobode plaćanja PDV-a u prvoj godini rada. To je zakon dopustio i čemu se sada svi čude. Pa muljatori su odmah nakon uvođenja PDV-a od 25 posto najavljivali kako će to napraviti, a nisu takvi samo među ugostiteljima, nego u svim strukama. Ako se želi, lako je utvrditi tko se doista time služi i zloupotrebljava zakon – komentira Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore.

Još lakše

Inače, dogodine će takvim ugostiteljima biti još lakše varati državu na PDV-u jer se sadašnji iznos od 230 tisuća kuna, koji je prag ulaska u sustav PDV-a, od siječnja 2018. godine podiže na 300 tisuća kuna prihoda a da se ne uđe u sustav PDV-a, pa će moći još bolje zaraditi bez plaćanja poreza.

KAKO VARAJU DRŽAVU
Svaki poduzetnik početnik oslobođen je plaćanja PDV-a u prvoj godini rada, kako bi mu država omogućila bolji start i jači zamah.

Ugostiteljski objekt koji ostvaruje milijunski promet, račune izdaje kao poduzetnik početnik u tek registriranom društvu s ograničenom odgovornošću koje ima pravo imati promet do 230 tisuća kuna a da ne uđe u sustav PDV-a. Kako se takav promet u velikim ugostiteljskim objektima ostvari relativno brzo, nakon čega slijedi ulazak u sustav PDV-a od 25 posto, ugostitelji su otkrili da im zakon dopušta registriranje novog društva na tuđe ime i kretanje ispočetka do dopuštenih 230 tisuća kuna.

SLOVO ZAKONA
Zakon o PDV-u kaže da se malim poreznim obveznikom smatra "pravna osoba čija vrijednost isporuka dobara ili obavljenih usluga u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 230.000 kuna

Stoga je porezni obveznik iz stavka 1. ovog članka oslobođen plaćanja PDV-a na isporuke dobara ili usluga, te nema pravo iskazivati PDV na izdanim računima i nema pravo na odbitak pretporeza".

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 12:03