StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEpidemija u Europi

Rekordan broj zaraženih u Nizozemskoj, španjolska Ibiza odlazi u djelomičnu karantenu, a u Češkoj od ponedjeljka izvanredno stanje

Piše Hina
30. rujna 2020. - 18:38

Nizozemska je u srijedu zabilježila rekordni broj zaraza koronavirusom, Češka je najavila da će proglasiti izvanredno stanje u zemlji, a španjolska Ibiza u petak odlazi u djelomičnu karantenu zbog naglog širenja covida-19. 

Češka vlada proglasit će u ponedjeljak izvanredno stanje u zemlji zbog naglog širenja covida-19, objavile su vlasti u srijedu na Twitteru. 

Ranije je ministar zdravstva Roman Prymnula rekao da će vlada proglasiti izvanredno stanje na 30 dana i u minimalno prva dva tjedna ograničiti okupljanja na 20 ljudi na otvorenom i 10 u zatvorenom.

Zabranit će se publika na sportskim događanjima, zatvorit će se srednje škole i pozvati studente medicine da pomognu zdravstvenim djelatnicima u bolnici. 

Istivremeno, Nizozemska je zabilježila novi dnevni rekord s 3294 zaraženih, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti. 
Broj novih slučajeva koronavirusa na rekordnoj je razini od sredine rujna. Nizozemska je u utorak prvi put zabilježila više od 3000 zaraženih u danu. 

Nizozemska vlada u ponedjeljak je nametnula niz mjera protiv covida-19. Mjere uključuju obvezno nošenje maski u Amsterdamu i drugim velikim gradovima, zabranu dolaska publike na sportska natjecanja u sljedeća tri tjedna te zatvaranje restorana i barova u 22 sata.

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da će se ograničiti putovanja te je pozvao poslodavce da što je više moguće organiziraju rad od kuće.

Španjolska Ibiza odlazi u djelomičnu karantenu od petka zbog značajnog porasta zaraza koronavirusom proteklih tjedana, priopćili su u srijedu Balearski otoci.

 Ograničenja kretanja stanovnika i aktivnosti bit će na snazi 15 dana. Stopa zaraze u tom gradu je triput veća nego u ostatku Baleara. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel apelirala je u srijedu na građane da se drže mjera protiv koronavirusa, kako bi se suzbilo širenje epidemije i izbjegao novi "lockdown".

Merkel je izrazila bojazan da bi uspjesi koje je Njemačka postigla u borbi protiv širenja koronavirusa mogli dovesti nekontroliranog rasta broja novozaraženih.

Upozorila je da će jesen i zima "kada se svi više družimo u zatvorenim prostorima" biti pune izazova. "Svi želimo izbjeći novi lockdown i mislim da to možemo".

 

03. listopad 2023 20:38