StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProvjetravanje Banskih dvora

Rekonstrukcija Vlade na izvanrednoj sjednici Sabora u srpnju: U Knin će na Dan pobjede ići novi ministri 

Piše Anita Belak-Krile
10. srpnja 2019. - 21:24

Premijer Andrej Plenković i od HDZ-a i od koalicijskih partnera dobio je odriješene ruke za rekonstrukciju Vlade, a ona će se dogoditi već na izvanrednoj sjednici Sabora u srpnju.

Iako su tijekom jutra koalicijski partneri izjavljivali kako za ozbiljnu rekonstrukciju treba više vremena, izvori iz Vlade su nam potvrdili kako se za provjetravanje Banskih dvora neće čekati jesen.

Rejting vladajuće stranke kontinuirano pada već šest mjeseci, koncem godine su predsjednički izbori, iduće parlamentarni i u HDZ-u zvoni zvono za uzbunu. Plenković će se riješiti onih koji mu značajno svojim aferama ruše rejting Vlade.
Nema vremena za odugovlačenje i kako bi spasio ono glasova što se još dade spasiti, s rezovima moraju krenuti hitno. Rekonstrukcijom bi Plenković biračima htio pokazati da još ima reformskog potencijala, a usput bi se riješio ministara koji su mu kao Kuščević postali prevelik teret. Na udaru bi se mogli naći ministar državne imovine Goran Marić i ministrica europskih fondova Gabrijela Žalac, a siguran da će "preživjeti" srpanjsko čišćenje nije ni Tomislav Tolušić, kao ni ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Do idućih parlamentarnih izbora ostalo je premalo vremena, tako da kritičari i opozicija najavljene promjene unaprijed nazivaju pukom kozmetikom jer se s reformama ne kreće u zadnjoj godini mandata

Prema planu vladajućih, u petak će Sabor glasati o novom ministru ili ministrici uprave koji će zamijeniti novopečenog saborskog zastupnika Lovru Kuščevića, dok će se ostatak ministara s čijim radom Plenković nije zadovoljan izabrati tjedan ili dva kasnije. Bit će to najkasnije do početka kolovoza, kad Vlada već tradicionalno, nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, ide na kraći godišnji odmor. U Knin će ove godine tako neki novoizabrani Plenkovićevi ministri otići prvi put kao vladini dužnosnici.

O tome koji će sve Vladini resori mijenjati svoje ključne ljude, juš uvijek sa sigurnošću ne znaju ni sami ministri, no ono što je sigurno, a to nam je potvrdilo više sugovornika, u ovom zahvatu ne treba očekivati ukidanja ili spajanja nekih ministarstava.

- Za to nema vremena, a moglo bi izazvati i nepotrebne probleme u povlačenju novca iz europskih fondova, gdje je sve već unaprijed definirano - kazao nam je HDZ-ov dužnosnik.

Iako će se o novome ministru uprave glasati već u petak, još uvijek iz Banskih dvora nije procurilo njegove ime.
I dalje se kao dva najizglednija kandidata spominju dubrovačka HDZ-ovka Sanja Putica i sadašnji državni tajnik Darko Nekić. Kao nasljednik ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović-Burić spominju se Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera, i Andrea Metelko-Zgombić iz MVEP-a.

S preslagivanjem kabineta načelno su se složili svi koalicijski partneri HDZ-a. I HNS, i HSLS, i SDSS, kao i stranka Milana Bandića, no ni s njima se još nije razgovaralo o imenima budućih ministara, poznato je tek da će svi oni biti iz HDZ-a.

25. travanj 2024 06:55