StoryEditorOCM

Regija u panici: Nakon proslave Bajrama naglo porastao broj zaraženih koronavirusom, makedonski ministar upozorava na novi val zaraze

Piše Tanja Rudež
9. lipnja 2020. - 10:48

U BiH raste broj novozaraženih, tijekom 24 sata 31 novi slučaj. Zbog pogoršanja situacije razmatraju donošenje novih mjera

U našoj zemlji ni jučer nije bilo novooboljelih od koronavirusa, čime je kod nas nastavljena višednevna povoljna epidemiološka situacija. Iako u Hrvatskoj nema lokalne transmisije virusa, SARS-CoV-2 nije zauvijek nestao, što pokazuju i vijesti o novim žarištima Covida-19 u našem okruženju.

U Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini krajem prošloga tjedna ponovno je došlo do naglog rasta broja oboljelih, a makedonski ministar zdravstva Venko Filipče čak je upozorio na novi val zaraze.

Sjeverna Makedonija zabilježila je u jednom danu čak 127 novih slučajeva, što je porast veći nego u jeku prvoga pandemijskog vala, kada je sredinom travnja zabilježena 101 osoba zaražena tijekom 24 sata. Ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao je 3152, od kojih je njih 1653 ozdravili, 156 je umrlo, a broj aktivnih slučajeva je 1343.

Ignoriranje mjera

Ministar Filipče upozorio je kako je novi val zaraze Covidom-19 u Sjevernoj Makedoniji rezultat nepridržavanja propisanih mjera socijalne distance, što je posebno došlo do izražaja tijekom nedavne proslave vjerskog blagdana Bajrama.

- Grupiranje građana na obiteljskim okupljanjima i proslavama, nenošenje zaštitne opreme, nepoštivanje mjera od strane poduzeća vezanih uz transport i organizaciju rada i drugi slični prekršaji, glavni su razlozi brzog rasta broja novih pacijenata u Skoplju, Kumanovsko-lipkovskoj regiji, Tetovu s okolnim općinama, Štipu i okolini.

Dobro je to što je u ostatku zemlje situacija stabilna sa sporadičnim slučajevima. Ovo je samo potvrda da je strategija dala rezultate tamo gdje su poštivane mjere - izjavio je ministar zdravstva Filipče makedonskim medijima.

I u Srbiji su nova žarišta, primjerice, u Novom Pazaru i Tutinu, buknula nakon proslave Bajrama, ali zaraza se pojavila i u jednom dječjem vrtiću te studentskom domu u Beogradu.

- Praktično smo izašli iz epidemije, ali nam ovaj virus ne da mira. Jučerašnjih 96 novooboljelih u Srbiji je iznad dva posto, i to me svakako zabrinjava, nije mi svejedno. Razloga za zabrinutost bit će još više ako se taj broj bude povećavao.

Drugi val

Ova trenutna povećanja događaju se iz nekih ekscesnih situacija, kao što je ova nova u Petrovaradinu kod Novog Sada, u određenim studentskim domovima u Beogradu i jednom sportskom klubu. Zbog takvih slučajeva, koji uključuju i veliki broj kontakata koji se ispituju, povećan je i broj oboljelih.

Porast broja oboljelih upozorava, i ujedno nas poziva na daljnji oprez - rekao je za Prvu televiziju Predrag Kon, jedan od vodećih srpskih epidemiologa. I on upozorava na opasnost od drugog vala Covida-19.

- Očekujem da će virus opstati, i sve više razmišljamo što nam je činiti na jesen. Zasad čekamo rezultate ispitivanja imuniteta, čekamo što će se dogoditi na južnoj hemisferi, a čekamo i da vidimo kako će se virus ponašati u srpnju i kolovozu, kada dođe do povećanja temperatura - kazao je Kon. Od početka epidemije u Srbiji koronavirusom zaražena je 11.741 osoba, a dosad je izliječeno 11.056 ljudi.

Zaraženi rudari

Aktivnih slučajeva je još 437, a na respiratorima se nalazi 14 ljudi. I u susjednoj BiH bilježi se rast oboljelih: tijekom 24-satnog perioda zabilježen je 31 novi slučaj, od čega 17 u Tuzlanskom kantonu. U tom je kantonu trenutačno koronavirusom zaraženo 29 osoba, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije moguće je donošenje novih mjera zaštite.

Među članicama EU novo žarište pojavilo se u regiji Gornjoj Šleskoj u Poljskoj. Za vikend je u toj zemlji zabilježen 1151 novi slučaj zaraze, od čega dvije trećine među rudarima i njihovim obiteljima u G. Šleskoj. Konkretno, novi se slučajevi povezuju s rudarima iz rudnika ugljena Zofiowka i njihovim obiteljima. Kako bi spriječila širenje zaraze među rudarima, Poljska će danas na tri tjedna zatvoriti 12 rudnika ugljena.

18. travanj 2024 22:38