StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠibenski općinski sud presudio

RBA banka Šibenčaninu mora vratiti 7.500 preplaćenih te 6.900 zateznih kuna za auto kredit i platiti sudske troškove

Piše šibesnki.hr
4. veljače 2019. - 17:04

Udruga Franak prenosi još jednu pozitivnu vijest za sve korisnika kredita u švicarskim francima, a koja se ovaj put odnosi na prvostupanjsku presudu za preplaćene kamate po jednom otplaćenom auto kreditu.

Naime, poznato je kako su Raiffeisen banka, Sberbank (Volksbank), Splitska/OTP, Privredna banka Zagreb, Addiko (Hypo), Erste i Zagrebačka banka jednostranom odlukom mijenjale kamatne stope u svim ugovorima u kreditima bez obzira na valutu (euro ili CHF) te su pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda iz 2014.godine svi dužnici, koji su sklopili ugovore s promjenjivom kamatnom stopom, stekli pravo na povrat preplaćenih sredstava podizanjem privatnih tužbi. 

Upravo takvu jednu tužbu je podigao korisnik kredita iz Šibenika za svoj otplaćeni auto kredit te ga je u petak razveselila vijest kako je Općinski sud u Šibeniku donio presudu kojom mu banka mora vratiti 7.500 kuna preplaćenih kamata zajedno s pripadajućim zateznim kamatama u iznosu od 6.900 kuna. Auto kredit je podignut 2007.godine u  Raiffeisen banci (RBA)  s rokom otplate kredita do 2014.godine u iznosu od 21.500 CHF.

Početna kamatna stopa u kreditu je bila 5,49% koja je u jednom trenutku porasla na 7,75%. Ono što je zanimljivo je da banka mora platiti i troškove parničnog postupka u iznosu od 8.800 kuna pa se nameće pitanje isplati li se bankama više nagodba ili podignute tužbe koje uvijek idu u korist dužnika.

- Zastara na preplaćene kamate, koja proizlazi iz kolektivne tužbe Udruge Franak i Udruge Potrošač te presude Visokog trgovačkog suda RH, nastupa 14.06.2019., za sedam banaka, dok za Sberbank zastara nastupa 2023. pa za sve koji žele tužiti banku i podignuti tužbu prije zastare, krajnje je vrijeme da se jave Udruzi Franak i raspitaju o svojim pravima i mogućnosti tužbe, poruka je iz Udruge. 

 

 

25. travanj 2024 07:06