StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU POVODU 28. OBLJETNICE OSNUTKA

Ratni zapovjednik 'Paukova' Damir Krstičević u Kninu je otkrio novo ime vojarne i otvorio spomen-sobu, posvećenu legendarnoj gardijskoj brigadi

28. travnja 2019. - 17:01

Otkrivanjem novog imena vojarne "4. gardijska brigada Pauci" u Kninu, koja je do sada nosila ime "Kralj Zvonimir", i otvaranjem spomen-sobe, u nedjelju prijepodne počelo je središnje obilježavanje 28. obljetnice osnutka te gardijske brigade i 12. obljetnica ustrojavanja 3. mehanizirane bojne "Pauci" Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Novo ime vojarne i spomen-sobu u Kninu otkrili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov. Krstičević je u govoru istaknuo kako je razlog preimenovanja ove vojarne u naziv "4. gardijska brigada Pauci" taj što nazivi naših vojarni, škola i ustanova moraju odražavati naše uzore koji su svojom hrabrošću i žrtvom u Domovinskom ratu utrli put hrvatskoj slobodi.

- Kralj Zvonimir, po kojemu je vojarna u Kninu do sada nosila ime, simbol je tisućljetne povijesti ovoga hrvatskog kraljevskog grada. Međutim u slobodnoj neovisnoj Hrvatskoj na kraju 20. stoljeća upravo je 4. gardijska brigada zajedno s bratskom 7. gardijskom brigadom oslobodila Knin u pobjedonosnoj 'Oluji.' Ona je simbol pobjede u Domovinskom ratu i na njezinoj baštini gradi se moderna Hrvatska vojska - kazao je Krstičević, koji je bio ratni zapovjednik 4. gardijske brigade.

Po Krstičevićevim riječima, Hrvatska vojska danas mora biti prožeta vrijednostima Domovinskog rata jer joj je "pored ostalog, zadaća i dužnost očuvanje i zaštita hrvatskog identiteta". Naglasio je kako će vojarna u Kninu svojim imenom "4. gardijska brigada Pauci" podsjećati na tradiciju pobjednika. U spomen-sobi je, između ostalog, istaknut višemetarski pano na kojem su fotografije poginulih pripadnika 4. gardijske brigada u Domovinskom ratu.

- Ova spomen-soba je trajni spomen na sve poginule i nestale pripadnike 4. gardijske brigade i putokaz današnjim naraštajima hrvatskih vojnika kako se živi i bori za jedinu nam Domovinu Hrvatsku - istaknuo je Krstičević.

Krstičević je u knjizi dojmova u novootvorenoj spomen sobi napisao:"Hvala Pauci za svaku stopu hrvatske slobode. Hrvatski narod nikad neće zaboraviti legendarnu četvrtu. Kad krenemo gorjet će nebo i zemlja."

General Šundov je u govoru istaknuo kako treba poštivati i njegovati ono što je učinila 4. gardijska brigada u obrani i oslobađanju Domovine Hrvatske. Također je rekao kako stalno trebamo podsjećati na slavni put 4. gardijske brigade.
Gradonačelnik Knina Marko Jelić je istaknuo kako je Knin ponosan što će vojarna u tom gradu nositi ime "4. gardijske brigade Pauci," jer ta postrojba nije izgubila nijednu bitku u Domovinskom ratu.

Na svečanosti u Kninu zajednički vijenac su položila izaslanstva Vlade, vojske, braniteljskih udruga i Grada Knina.

Svečanost obilježavanja ove obljetnice tijekom dana nastavit će se u Splitu gdje će održati svečani mimohod pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja. Najavljen je iznad splitske Rive prelet Akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) "Krila Oluje."

U poslijepodnevnim satima u spomen kapelici Sv-Križa-Dračevac bit će upriličen defile Moto kluba 4. gardijske brigade, a potom će u toj vojarni uslijediti polaganje vijenaca uz visoke vojne počasti visokih dužnosnika Republike Hrvatske.

Sveta misa za poginule i nestale pripadnike 4. gardijske brigade održat će se također u vojarni Sv. Križa Dračevac, a po završetku mise uslijedit će u toj vojarni Prisega novih pripadnika 3.mehanizirane bojne "Pauci." Cjelodnevna ceremonija završava svečanom akademijom u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika na kojoj će biti upriličena i promocija poštanske marke 4. gardijske brigade.

Cijeli dan će na splitskoj Rivi biti izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske, koji je otvoren jučer, a danas će se na Rivi dijeliti i vojnički grah.

U povodu ove obljetnice jutros su položeni vijenaca na Spomen-ploču na ulazu u splitsku vilu Dalmacija, gdje je 28. travnja 1991. osnovana 4. gardijska brigada,.

Tijekom Domovinskom rata u 4. gardijskoj brigadi bilo je angažirano oko 7.000 hrvatskih branitelja, od kojih je 195 poginulo, četiri se vode kao nestali, a više od 1.600 ih je lakše ili teže ranjeno.
 

18. travanj 2024 16:30