StoryEditor
Hrvatska i svijetzločinac se vraća kući

Ratko Mladić izlazi na prijevremenu slobodu? Srbija će jamčiti za čovjeka koji je optužen za genocid u Srebrenici, teror u Sarajevu, progon muslimana i Hrvata...

Piše Hina
14. rujna 2017. - 19:18

Srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović potvrdila je u četvrtak u Beogradu da će srbijanska vlada jamčiti da se haškog optuženika Ratka Mladića pusti na privremenu slobodu radi liječenja, a davanje jamstva Haškom sudu (ICTY) uskoro bi trebalo biti na dnevnom redu vlade Ane Brnabić.

"Poštujući zahtjev obitelji i odvjetnika generala Ratka Mladića, ministarstvo pravosuđa je pokrenulo procedure za davanje jamstva kako bi se Mladića pustilo na privremenu slobodu radi liječenja u Srbiji", rekla je Kuburovićeva novinarima.

Kuburović je objasnila da je ministarstvo na čijem je čelu "prikupilo neophodna mišljenja", podsjetivši kako je srbijanska vlada i ranije u sličnim slučajevima davala jamstva za optuženike koji su u pritvoru Haškog suda, te da je Srbija do sada poštovala ono što je jamčila.

"Vjerujem da će i ovog puta biti na pozitivan način odgovoreno odvjetnicima i obitelji generala Ratka Mladića", prenijeli su mediji izjavu srbijanske ministrice pravosuđa.

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) i zastupnik u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović poručio je ranije, reagirajući u povodu zahtjeva Mladićeve obitelji i odvjetnika, da bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba ne treba dati državno jamstvo za liječenje u Srbiji jer se, bježeći od Haškog suda  kukavički ponio prema građanima Srbije.

Jovanović se izjasnio protiv državnog jamstva  Mladiću jer je on "bio spreman žrtvovati i žrtvovao je milijune građana zbog osobnog kukavičluka i nespremnosti da se ponaša kao časnik", budući je pod optužbama za ratne zločine godinima bio u bijegu, krijući se i u Srbiji.Tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je Mladića za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva, te uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tijekom rata u BiH 1992-1995. Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na terotoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, te zatražili kaznu doživotnog zatvora.

# ZATVOR# SLOBODA#RATKO MLADIĆ# HAAG

Izdvojeno

07. srpanj 2020 16:24