StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet'PONOS' HRM-a

Raketne topovnjače na remont nakon vježbe teglili - konopcima!? MORH šuti o 'neobičnoj' pojavi na moru

23. studenog 2018. - 11:05

Mnogo priče i nagađanja po gradskim štekatima i društvenim mrežama izazvalo je jučerašnje tegljenje "Petra Krešimira IV." i "Dmitra Zvonimira", dviju raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice, kroz šibensku luku do remontnog brodogradilišta NCP-a.

Poslovično "upućene šibenske kuloare", nakon što je ta vijest osvanula na portalu Morski.hr,   zabrinula je učestalost remontnih intervencija nad brodovima HRM-a – topovnjače su, kako navodi portal,  u tri navrata ove godine viđene u Mandalini – kao i možebitna uzročno-posljedična veza velikih vojnih vježbi i brodskih kvarova.

Postavilo se i pitanje je li češćem "ukazivanju" ratnih brodova u šibenskom akvatoriju "kumovao" nedostatak stručnoga kadra za održavanje takvih plovila, a kritiziran je i način njihova tegljenja najobičnijim – konopima. Postavilo se i pitanje  trebaju li Hrvatskoj uopće (tako intenzivne) vojne vježbe.

Kako se u Ministarstvu obrane referiraju na "dešavanje topovnjača u šibenskoj luci", odnosno što vrh vojnog resora može službeno priopćiti na tu temu? Odgovore na ta pitanja, nažalost, nismo uspjeli dobiti do zaključenja ovog broja. Ured za odnose s javnošću spomenutog ministarstva nije se očitovao iako je, u drugim okolnostima – na primjer, kad se radi o vojnim vježbama – i te kako ekspeditivan.

25. travanj 2024 04:56