StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetveliki problemi

Radnici poslali pismo o groznim uvjetima u poznatom hrvatskom pekarskom lancu: ‘Za kaznu nas šalju u praonicu gajbi...‘

Piše Šibenski.hr
29. srpnja 2023. - 20:38

Stranka Radnička fronta je primila pismo radnika iz jedne velike pekarske grupacije. Pa kažu:

Imam molbu, zato pišem anonimno, molim za diskreciju. Tu nas ima par koji se dogovaramo šta ćemo vam napisati. Evo o čemu se radi. Imamo velikih problema sa šefovima ili šefom koji je postao to po podobnosti i koji svaki dan vrši mobing i psihičko maltretiranje prema nama pojedincima koji mu ne žele podilaziti.

Prvo ne vodi sate noćne i prekovremene kako treba, prekovremeni se ne isplaćuju od 2012 g. Pa se to pretvara u slobodne dane, a dobiješ ih kako on hoće a ne kad nama treba. Vjerujemo da nekima i nadopisuje slobodne dane koji nisu odrađeni. I stalno ih pušta malo-pomalo da budu slobodni. Jer to ovi u upravi ne gledaju, niti obračun plaća, znači što taj šef uvede u kompjuter i njima pošalje, mi tako dobijemo plaću. Uvijek umanjenu za 200, 300 kn. Vjerujemo da dopisuje i noćne sate pa njegovi ulizice imaju sigurno više noćnih sati nego što odrade.

Ne vodi tjedni raspored rada nego nas telefonski pozivima ili porukama maltretira. Na godišnje odmore nas tjera malo-pomalo, jedan dan ranije nas obavještava o godišnjem. Tako je i sa slobodnim danima. Nemaš se kome žaliti jer je ko lički medvjed zaštićen.

Subotom na nedjelju, kad dežuramo od 22 sata do 4 sata, to nam se ne plaća, pogotovo sad kad je nedjelja 50% i noćna isto 50%, nego nam daje slobodne dane. Ako mu netko stavi neki prigovor, prebacuje ga u jutarnju smjenu u praonicu gajbi i izgurivanje gajbi iz praonice... Simo-tamo guramo čitavo jutro gajbe. Još u neadekvatnoj klimatskoj atmosferi, gdje je u skladištu hladno i radi se s kemikalijama. Gdje udišemo kemikalije za odmašćivanje kolica za pečenje peciva.

Sve to toga šefa ne zanima ni pola posto i zato se mi razbolijevamo od bronhitisa, astme i povrede vratnih kralješaka ili kičme. I moramo na bolovanja, pa kad se vraćamo iz bolovanja opet za kaznu u praonicu gajbi moramo ići. Praonica gajbi ne isušuje gajbe kako treba od 2018. godine.

To isušivanje koje mi radimo je izmišljeni posao koji nigdje ne postoji u drugim firmama ili kod nas u starom pravilniku o radu. Kad medicina rada napiše da ne smiješ radi zdravstvenih problema raditi u praonici ili izvan nje, odmah prijeti otkazom ugovora o radu jer, kao, nema za nas drugi posao.

Ne znamo šta da napravimo, inspekcije ne dolaze, a i ako dođu, onda ih se ne vodi tamo gdje su strojevi u kvaru ni u praonicu da se vide uvjeti, i opet nikom ništa - napisali su radnici.

27. travanj 2024 09:23