StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSendvič razdora

Radnica otpuštena zbog dvije fete pršuta dočekala pravdu: Suzana Šešo pobijedila trgovački lanac, nezakoniti otkaz koštat će ih više od 60 tisuća kuna

Piše Ana Franić
23. studenog 2018. - 12:51

Sudska bitka Suzane Šešo, radnice koja je prije tri godina dobila otkaz u zadarskom Intersparu jer je pojela sendvič s dvije fete pršuta, napokon je dobila svoj kraj.

Županijski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu prema kojoj Suzana Šešo svojim postupkom nije teško povrijedila radnu obvezu te je otkaz nezakonit.

"Konzumacija dviju feta pršuta u vlasništvu tuženika ne predstavlja osobito tešku povredu radne obveze zbog koje nastavak radnog odnosa, uz uvažavanje okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nije moguć", stoji u obrazloženju Županijskog suda u Zagrebu.

Otkaz nakon pregleda snimke

Tvrtka Spar Hrvatska po naloga suda Suzani Šešo mora isplatiti 23.093 kuna na ime naknade štete zbog nezakonitog prestanka radnog odnosa, sedam bruto plaća u iznosu od 6297 kuna i naknadu za trošak sastavljanja žalbe u iznosu od 1171 kunu, sve sa zakonskim kamatama. Kada se sve zbroji, iznos se penje na više od 60 tisuća kuna.

Šešo je dobila izvanredni otkaz zato što je 17. rujna 2015. pri kraju svoje radne smjene uzela i pojela dvije fete pršuta s odjela za delikatese na kojem je radila kako bi ublažila glad nakon višesatnog neprekidnog rada, rekla je tada našem novinaru.

Nadzorne kamere su je snimile i 15 dana kasnije uprava joj je uručila izvanredni otkaz jer je konzumirala hranu poslodavca bez njegova dopuštenja i pritom je nije ni platila, čime je grubo narušila njegovo povjerenje.

U odluci o otkazu bilo je navedeno da je radnica napravila sendvič od neplaćenih artikala na način da je golim rukama, bez upotrebe zaštitnih rukavica, s plate, gdje se nalaze salame pripremljene za prodaju, uzela pršut te je na taj način grubo prekršila obveze iz radnog odnosa kojima je strogo zabranjena konzumacija hrane pripremljene za prodaju, jer se na taj način ugrožavaju sigurnost i zdravstvena ispravnost hrane.

Navedeno je i kako pravila izričito propisuju da je konzumacija hrane u prodajnim, skladišnim i uredskim prostorijama zabranjena.

Izneseno je i kako konzumacija robe koja nije plaćena povlači otkaz ugovora o radu, ali i da je poslodavac zbog grubog kršenja navedenih internih propisa u cijelosti izgubio povjerenje u tužiteljicu i njezino buduće postupanje.

Sud: To nije kazneno djelo

Na Županijskom sudu u Zagrebu, tvrdnja Interspara da je zbog dviju feta pršuta tvrtka trpjela materijalnu štetu nije dokazana.

Interspar je tvrdio da je Suzana Šešo povrijedila norme kućnog reda i pravilnika o radu, a sud je utvrdio da je tim aktima izvanredni otkaz predviđen ako netko počini "kaznena djela u svezi s radnim odnosom", a "nedvojbeno je da konzumacija dviju šnita pršuta, kao ni njegovo uzimanje bez zaštitnih rukavica, ne predstavlja kazneno djelo".

Što se tiče uporabe zaštitnih rukavica, u sudskom postupku, a vidljivo je i na snimci, utvrđeno je da je Suzana Šešo imala jednokratnu rukavicu na lijevoj ruci i to iz razloga jer je imala porezotine te da nije postojala obveza korištenja rukavica u svakodnevnom poslovanju na tom odjelu.

19. travanj 2024 23:39