StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRAH GULIVERA

Rade i u Šibeniku: imali hrpu dućana, 200 radnika, 50 milijuna kuna prometa pa propali!

Piše Filip Pavić/JL
25. veljače 2024. - 08:18

Dokument objavljen prošli tjedan na Trgovačkom sudu u Varaždinu slučajno je raspleo priču oko raspada domaćeg modnog brenda Guliver. Tvrtka u vlasništvu Splićanina Slobodana Mašanovića, koja je proizvodila popularne kožne cipele i torbice, držala nekoliko dućana u Zagrebu i Splitu, posljednjih je godina uglavnom zaboravljena od kupaca, u ozbiljnim financijskim problemima i pod ovrhama agencija za utjerivanje dugova.

Ukupno su vlasnici Gulivera nabili dugova, piše u sudskim dokumentima, 71,8 milijuna kuna prema bankama i utjerivačima dugova i 4,4 milijuna kuna poreza državi. Zbog toga je njihovo sjedište završilo na bubnju, piše Jutarnji list

Rješenje varaždinskog suda od 15. veljače stavilo je zadnju točku na slučaj Guliverova gašenja i stečaja. U njemu stoji da je zbog dugova Guliveru zaplijenjena vrijedna nekretnina u Solinu i sada predana u vlasništvo splitskih poduzetnika Banovića, vlasnika Optike Anda, koji su je otkupili. Riječ je o nekadašnjem sjedištu Gulivera, zgradi od gotovo četiri tisuće četvornih metara u Zoranićevoj ulici, na ulazu u Split, vrijednoj 5,5 milijuna eura, u kojoj su proizvodili cipele i torbice na donjim katovima, a gore držali jednu od najmodernijih splitskih teretana, kafiće, kozmetičke i frizerske salone.

Sad, kako se točno ugasio obućar koji je nekoć slovio kao "hrvatski modni div"? S hrpom trgovina u Splitu i Zagrebu, najpoznatijom u Importanne Centru, u Šibeniku, Dubrovniku i Designer Outletu pokraj Ikee? Koji je još prije 20 godina, u svojoj zlatnoj eri, imao više od 50 milijuna kuna prometa, 70 milijuna kuna vrijednu opremu, više od 200 zaposlenih i Ellu Dvornik kao zaštitno lice?

Pokušali smo doći do vlasnika Gulivera, 70-godišnjeg Slobodana Mašanovića, ali bez uspjeha. Splitski poduzetnik za medije nikada nije istupao. Teško je pronaći njegovu izjavu ili intervju u novinama, ali isto tako nema nijednu zabilježenu aferu, skandal ili poslovnu malverzaciju. Mašanović, koji je Guliver držao gotovo 30 godina, kažu nam upućeni, jednostavno se povukao u mirovinu, zatvorio sve tvrtke te rasprodao imovinu.

Propala proizvodnja

Njegova su djeca, dvije kćeri, preuzela posao koji je gotovo ugašen. Pet tvrtki povezanih s Mašanovićem brisano je iz sudskog registra, a ostala je samo jedna - tvrtka Guliver moda koju vodu njegova kći Sandra Duilo. Ta tvrtka vodi prodaju putem četiri preostale fizičke trgovine - u Importanne Centru, Designer Outletu, Dugopolje Outletu i Šibeniku - te webshopa.

Na Guliverovoj Facebook stranici zadnja objava iz siječnja najavljuje totalnu rasprodaju preostale robe, popuste do 80 posto na ženske zimske čizme, tenisice, ruksake i ručne torbice. Neki se kupci u komentarima žale da ih je nemoguće dobiti na telefon i da ne mogu zamijeniti kupljenje cipele. Svi su telefonski brojevi njihovih dućana isključeni, na e-mail adrese nitko ne odgovara.

Da je gašenje Gulivera velika tragedija, kaže kultni splitski novinar Edo Pezzi, inače Mašanovićev blizak prijatelj.

"Žalosno je da se u Splitu iznajmljuje svaka štala za turiste, a nemamo više ni dvije tvrtke koje se bave nekom proizvodnjom. Jasno, tko više od domaćih proizvođača može konkurirati škart robi iz Kine. Mašanović je moj dobar prijatelj, kvalitetan i dobar čovjek, talentirani dizajner, nećete naći da netko u Splitu protiv njega loše govori", ispričao nam je Pezzi u telefonskom razgovoru, dodajući da o detaljima poslovanja svojega prijatelja malo zna.

Dva su glavna razloga likvidacije Gulivera. Prvi, obućari više nisu mogli konkurirati jeftinoj robi, brzoj modi koja se prodaje u šoping-centrima. Drugi, posljednjih godina nisu mogli pronaći kvalificirane radnike nakon što su se njihovi stari majstori umirovili, doznajemo. Iako smo za komentar na sve upitali Mašanovićevu kćer Sandru Duilo, do zaključenja broja nije nam odgovorila, kao ni njezina obitelj.

Poznato je da, osim Gulivera, cijela domaća obućarska industrija polagano umire već desetljećima: broj radnika unazad 20 godina pao je za trećinu u cijeloj industriji, plaće su radnika izrazito male, prihodi su se prepolovili, proizvodnja je skupa, a roba s istoka nikad jeftinija. Uostalom, netom prije korone ugašena je najveća domaća obućarska tvrtka Meiso iz Goričana.

O problemima u Guliveru počelo se govoriti prije pet godina. Tvrtka je tada već tiho oslabila, s više od 200 radnika pala na 43, prihodi su od prodaje pali za pet puta. Mašanović je tada pokušao izbjeći stečaj pozivajući se na nemogućnost poslovanja zbog pandemije i lockdowna. Ipak, Fina je 2021. zatražili njihov stečaj zbog 303 dana blokade računa, a isto je učinilo i Ministarstvo financija zbog 4,1 milijuna kuna poreznog duga.

Tu je poslovanje krenulo nizbrdo. Kredit koji Guliver nije mogao vraćati, a uzeli su ga ranih 2000-tih u Hypo banci, prodan je agenciji za naplatu potraživanja B2 Kapital. Zbog založenog prava, Guliverovo je sjedište u Zoranićevoj zaplijenila povezana tvrtka utjerivača H-Abduco. Mašanović je pokušao spasiti imovinu tako da je vlasništvo i upravljanje prebacio na izvjesnu Nadu Domljan. Ona je, pak, sjedište tvrtke prebacila iz Solina u Trnovec Bartolovečki, kod Varaždina.

Zato je sada za likvidaciju i nadležan varaždinski sud. Usput, osnovana je hrpa vezanih tvrtki: Guliver proizvodnja, Guliver obuća i Guliver Project, koje su sve unutar godinu dana ugašene. Plan je bio, ukratko, na te tvrtke prebaciti imovinu, poput zgrade središnjice u Solinu i skupe strojeve, spasiti ih od zapljene, ali rijetko što su na kraju uspjeli sačuvati, doznajemo.

Inače, Mašanović je obućarski brend pokrenuo 1996. godine u Splitu. Njegov otac, kažu nam upućeni, još 80-ih je kao poznati splitski kožar otvorio mali obrt Guliver za proizvodnju kožnih novčanika i remenja. Mašanović je tu svladao obiteljski posao, a potom proizvodnju Gulivera proširio na cipele i torbe. Novinar Pezzi sjeća se kako mu je prijatelj pokušao zatajiti da ustvari sam dizajnira ženske cipele i torbice.

"Tek sam kasnije doznao da je on izuzetno talentirani dizajner. On je svu obuću sam crtao i smišljao. Nije bilo žene koja u to vrijeme nije htjela imati Guliverove cipele ili torbicu koju je on dizajnirao", prisjeća se.

Često su se iz Gulivera hvalili da su "jedini domaći proizvođač cipela i modnih dodataka s više od 100 modela za svaku sezonsku kolekciju". Da jedini imaju potpuno domaću, majstorsku proizvodnju od kvalitetne talijanske kože. Poznata su im lica kampanja svojevremeno bile influencerice Ella Dvornik i Anita Dujić.

Trgovinu u zagrebačkom Importanne Centru Mašanović je otvorio krajem 90-ih. Bio je prvi Splićanin s lokalom u onda tek otvorenom prvom hrvatskom trgovačkom centru u središtu Zagreba. Nakon toga u Zagrebu su otvorili trgovine u Avenue Mallu, King Crossu, Roses Outletu. Također, po jedan su dućan imali u Rijeci, Šibeniku i Zadru, a još tri u Splitu. Većina je sada zatvorena.

Uz to, Mašanović je u Splitu otvorio i opremio jednu od najmodernijih teretana prije gotovo 20 godina. Teretana Guliver Energija, na gornjim katovima njihova sjedišta, otvorena je 2006. godine, na nekoliko tisuća četvornih metara, s desetak milijuna kuna vrijednom opremom. Pezzi kaže da je to vjerojatno bila "najbolje opremljena teretana u ovom dijelu Balkana".

"On je oduvijek bio sportaš i veliki zaljubljenik u teretanu, dizanje utega. Ako nije mogao barem par sati dnevno provesti u teretani, nije mu to bilo to, bio je aktivan tip", prisjeća se.

U istom tom prostoru, osim teretane, bili su i frizerski saloni, kozmetičarski saloni, sale za proslave rođendana, garaža, skladište, proizvodnja obuće, poslovni uredi, kafići, restorani, a jedno vrijeme i noćni klub Toxic.

Sve bi to sada, prema sudskim dokumentima, trebala preuzeti Optika Anda, odnosno njihova krovna tvrtka Servus. Optičari Banović nekretninu procijenjenu na 5,5 milijuna eura ustvari su otkupili od ranijeg razlučnog vjerovnika agencije koja plijeni nekretnine, H-Abduco, a točna cijena nije poznata. Iako smo neslužbeno doznali da Banovići tamo planiraju sagraditi veliku radnju i optičarsku kliniku, direktor tvrtke Andrija Banović nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da na cijelu priču oko otkupa nekretnine i gašenja Gulivera - "nema komentara", piše Jutarnji list.

09. svibanj 2024 08:22