StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠtrajk u zračnoj luci

Putnici iz Hrvatske 'zatočeni' na aerodromu u Bruxellesu, među njima su i šibenski novinari i političari; 'Svi peru ruke, ne znamo što će se dalje događati ni gdje ćemo provesti noć''

4. travnja 2019. - 21:20

Skupina od 55 hrvatskih građana ostala je blokirana u zračnoj luci Charleroi u Bruxellesu odakle su trebali poletjeti u 13,30 sati Ryanairovim letom za Zadar. Zbog štrajka aerodromskog osoblja uopće nisu mogli ući u zgradu terminala, satima su čekali, ali ni do 17,30 sati nisu znali hoće li i kada poletjeti za Zadar!

Među 55 hrvatskih građana koji su u Buxelllesu proveli tri dana kao gosti europarlamentarke Biljane Borzan nalazi se i skupina šibenskih novinara te članova lokalnog SDP-a, kao i istarski srednjoškolc te zadarski novinara. S njima je i više od 40 gostiju koji su namjeravali letjeti za Zadar.

Svi su oni pred zračnu luku Charleroi došli u 11,30 sati, pola sata nakon što je aerodromsko osoblje započelo štrajk zbog kojega nisu ni ušli u aerodromsku zgradu.

Da stvar bude gora, Ryanairov avion uredno je u 13,30 sati odletio za Zadar, ali – prazan!

- Zapeli smo i ovog trenutka nemamo bilo kakvu pouzdanu informaciju o tome što će se događati. Razgovarali smo s predstavnicima aerodromskog osoblja, ali nismo mogli prihvatiti njihovu ponudu da nas „prebukiraju" na druge letove. Tako bi pet putnika letjelo sutra, pet preksutra, pa bismo desetak dana stizali u Hrvatsku! To je bilo neprihvatljivo, kaže nam Erol Gaši, asistent Biljane Borzan i domaćin skupini od 55 hrvatskih građana.

„Pregovori" su zapeli i zato što ponudom aerodromskog osoblja nisu bili obuhvaćeni troškovi smještaja.

- Rekao sam im da razumijem njihovu borbu za svoja prava i pokretanje štrajka, ali i putnici imaju svoja prava. Iz Ryanaira nam se nitko nije javio, a na njihovom siteu stoji da je let iz Bruxellesa za Zadar uredno odletio. Nitko nije želio preuzeti odgovornost, očito je izostala prava komunikacija između Ryanaira i aerodromskog osoblja, a mi smo sada taoci u zaista nezgodnoj situaciji.

Nismo mi jedini blokirani putnici, ali neke druge kompanije su svoje letove odgađale, pa tako i let za Istanbul. Jedino što vam sada mogu reći je da danas sigurno nećemo odletjeti, kaže Gaši podsjećajući da je Ryanair znao uvesti i drugi let ukoliko bi imao puno putnika.

Ovog puta – putnika je bilo, ali je avion ostao prazan!

- Pokušavamo ih prebukirati na sljedeći let koji je na rasporedu za dva-tri dana, ali je pitanje koliko je ostalo slobodnih mjesta, kaže nam direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić i sam svjestan vrlo neugodne situacije u koju su putnici dovedeni.

Ryanair će, misli Klišmanić, snositi troškove smještaja putnika do organiziranja novog leta.

- Njihov avion je morao poletjeti po predviđenom rasporedu jer ga nakon slijetanja u Zadar čeka let do nove destinacije. Taj avion „kruži", pa bi, da je ostao čekati okončanje štrajka u Bruxellesu, imao veliko zakašnjenje na drugim linijama, kaže Klišmanić.

Oko 18,30 sati čekalo se na novu rundu pregovora s aerodromskim službama, a putnici još nemaju osiguran smještaj jer im nitko ne želi pokriti taj trošak.

- Nedopustivo! Mi ništa nismo skrivili, jer smo se uredno, dva sata prije leta pojavili pred zračnom lukom, ali smo ostali zarobljeni i ne znamo što će se dalje događati. Koliko vidim, svi peru ruke od odgovornosti, zaključio je Erol Gaši.

Pred blokiranim putnicima je neizvjesna noć.

18. travanj 2024 13:41