StoryEditorOCM

Pustošenje dućana se nastavlja, apeli ne pomažu, a trgovci padaju s nogu: Ljudi, pomalo, svega ima, ali zbog vaše histerije ne stignemo puniti police

Piše Linda Perić
14. ožujka 2020. - 09:50

Posljednjih dana intenziviralo se “pustošenje” trgovina, drogerija i ljekarni – panika se dodatno pojačala s viješću o zatvaranju predškolskih i školskih ustanova od sljedećeg tjedna, te uvođenju dodatnih rigoroznih mjera.

Zbog pomame za osnovnim namirnicama, u javnosti se pojavila i informacija o nestašici mlijeka, pa smo kontaktirali trgovce kako bismo doznali trebamo li strahovati da će za koji dan u potpunosti biti ispražnjene police trgovina, kao što se prije tri tjedna dogodilo u Italiji.

Tamo je, podsjetimo, zbog stampeda kupaca u pojedinim trgovačkim centrima morala intervenirati i policija. Zanimalo nas je, stoga, raspolažu li trgovci dovoljnim zalihama hrane, te što možemo očekivati u slučaju otežanog ili onemogućenog uvoza.

Iz “Tommyja”, prije svega, kupce pozivaju na razum i racionalnost jer mjesta panici, kako tvrde, nema.

– Posljednjih dana bilježimo povećani promet i potražnju za određenim robama. Naš opskrbni lanac je dobro organiziran, te smo osigurali dovoljne zalihe svih proizvoda. Trenutačno stanje s nabavom roba je stabilno i situacija je pod kontrolom. Stanje pratimo na dnevnoj razini i prilagođavat ćemo se svakoj novonastaloj situaciji – kaže nam Dario Mamić, direktor Korporativnih komunikacija “Tommyja”.

Iz “Spara” poručuju kako se njihove trgovine konstantno pune robom, te da opskrbni lanac funkcionira.

– U stalnom smo kontaktu s našim dobavljačima koji isporučuju dodatne količine robe te smo osigurali dovoljne zalihe za naše kupce – navode u “Sparu”.

Čelni ljudi “Konzuma” tvrde da su sva njihova skladišta dobro opremljena, uz dodatna povećanja zaliha.

– Naši djelatnici redovito pune police i izlažu proizvode, no molimo kupce za razumijevanje i strpljenje ako nekih artikala u određenom trenutku nema – to je samo zato što ih ne stignemo dovoljno brzo staviti na policu... Stavljamo fokus na namirnice i proizvode za kojima trenutačno vlada najveća potražnja, a neke od njih i dodatno izlažemo u koridorima trgovina, kako bismo kupcima bili još dostupniji – kaže Slavko Ledić, predsjednik Uprave “Konzuma”.

Konzerve i dezinfekcija

Kad je riječ o isporuci robe iz ugroženih područja, primjerice Italije, u “Konzumu” su uvedene dodatne kontrole procesa uvoza robe te nastavljaju pratiti preporuke nadležnih institucija. U slučaju ograničenja isporuke iz te ili iz drugih zemalja, u “Konzumu”, tako barem tvrde, imaju dovoljne zalihe proizvoda za neometano poslovanje, a neprestano traže i alternativne izvore nabave.

U “Lidlu” posljednjih dana bilježe iznadprosječnu prodaju trajnih proizvoda, konzervirane hrane te sredstava za dezinfekciju.

– Što se tiče zaliha, pomno pratimo situaciju i učinit ćemo sve kako bismo osigurali opskrbu namirnicama. “Lidl Hrvatska” intenzivno surađuje sa svojim dobavljačima i logističkim partnerima kako bi svojim skladištima osigurao opskrbu artiklima visoke potražnje. Također, želimo naglasiti da kao tvrtka imamo, neovisno o trenutačnim kretanjima oko koronavirusa, razvijene procese za različite scenarije u svim zemljama kako bismo osigurali održavanje poslovanja u skladištima i trgovinama u posebnim okolnostima – objašnjavaju iz “Lidla” i dodaju kako su posljednjih dana u svakoj od njihovih trgovina postavljene oznake upozorenja kojima se apelira na korištenje jednokratnih rukavica i hvataljki pri uzimanju pekarskih proizvoda, održavanje minimalno jednog metra razmaka na blagajnama te, općenito, na odgovorno ponašanje kupaca.

26. travanj 2024 09:42