StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAero sektor kritičan

Puno ograničenja za putovanja zrakoplovima nisu u skladu s načelima Svjetske zdravstvene organizacije i potkopavaju povjerenje putnika

Piše Branimir Periša
31. srpnja 2020. - 20:41
V. Gorica, 110520. MZLZ Franjo Tudjman. Ul. Rudolfa Fizira 21. U Zracnu luku Franjo Tudjman, nakon popustanja mjera zastite od koronavirusa, sletio je prvi zrakoplov Croatia Airlinesa na liniji iz Splita, kojim nacionalni avioprijevoznik poc?inje djelomicnu obnovu zracnog prometa unutar Hrvatske. Na fotografiji: putniciZeljko Puhovski/Cropix

Dvije velike organizacije koje predstavljaju zrakoplovne kompanije i udruga zračnih luka oštro su u petak kritizirali "nedosljedna" ograničenja putovanja u Europi koja potkopavaju povjerenje putnika. 
"Europski zrakoplovni sektor traži od država članica EU-a i Schengena kao i od Velike Britanije da razmotre ograničenja putovanja, posebice karantene", pišu Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA, 290 kompanija) i Airlines for Europe (A4E), kao i ACI Europe, koja predstavlja više od 500 zračnih luka u 45 europskih zemalja.

Oni su pismo uputili čelnicima i ministrima prometa, zdravstva i unutrašnjih poslova zemlja EU-a, šengenskog prostora i Velike Britanije. 
"Puno tih ograničenja nije u skladu s načelima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)", navode tri organizacije.
"Neke od tih nacionalnih jednostranih mjera su u suprotnosti sa savjetima stručnjaka i dodatno potkopavaju povjerenje klijenata", upozoravaju one. 

Nekoliko europskih zemlja najavilo je karantene za putnike iz drugih država i regija EU-a.
Britanska vlada je na brzinu odredila tu mjeru 26. srpnja prema Španjolskoj i iznenadila tisuće turista koji su se tamo zatekli na odmoru.
Tri udruge traže od vlasti bolju koordinaciju i usklađivanje na europskoj razini. Također traže da se mjere ograničenja donose što lokaliziranije, i da se karantena primjenjuje samo kao krajnja mjera.

20. travanj 2024 08:18