StoryEditor
Hrvatska i svijetpotpisao i apel

Pulmolog Srića: Vrhunac epidemije tek očekujemo. Lockdown je jedino rješenje, pogreška je opustiti mjere 21. prosinca. Lauc je iznio netočne podatke

Piše šibenski.hr
7. prosinca 2020. - 09:08

Pulmolog Saša Srića, jedan od liječnika i znanstvenika koji su ovoga vikenda poslali apel hrvatskoj javnosti, bio je gost je Novog dana N1 televizije, gdje je govorio o situaciji s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Komentirao je i apel hrvatskoj javnosti koji je uputilo 26 liječnika i znanstvenika, koji su zabrinuti širenjem drugog vala pandemije i velikim brojem žrtava te rekao da je njemu za cilj upozoriti na tešku situaciju, a nikako politizacija.

Komentirajući kritike apela, koje kažu da znanstvenici šire paniku, Srića je rekao da se ne radi ni o kakvom sijanju panike.

- Ističemo važnost donošenja jasnih, definiranih i odlučnih mjera. Očekujemo da ovim apelom dočekamo reakcije nadležnih i Stožera. Puno više brinu znanstvenici koji brinu javnost sijanjem informacija koje nisu provjerene - rekao je Srića, dodavši da se ne može govoriti o vrhuncu epidemije.

Zašto se ukupnoj brojci zaraženih ne pribrajaju rezultati antigenskih testova?

- Kad vidimo da je broj hospitaliziranih i umrlih u trajnom porastu, da se brojke u posljednja dva tjedna udvostručile, a nastavi li se isti trend, te bi brojke u roku od mjesec dana mogle prijeći brojku 100, kad vidimo da se antigenski testovi ne pribrajaju, a ima ih 42 posto pozitivnih, svi ti podaci kazuju da ne možemo u ovom trenutku govoriti o zaravnvanju krivulje, a kamoli o vrhuncu, koji tek očekujemo - rekao je Srića.

Govoreći o mjerama, Srića je ponovio da se boji da je lockdown i dalje jedino rješenje.

- Pogreška je opustiti mjere 21. prosinca, a onda ponovno postrožavanje nakon Nove godine, jer će doći do potpunog pucanja zdravstvenog sustava - rekao je Srića.

Upitan o prediktivnim modelima iz Seattlea, koji kažu da će u Hrvatskoj do travnja biti više od 7000 umrlih, Srića je rekao da je to zabrinjavajuće te da je moguće, ukoliko se nastavi ovaj trend koji u Hrvatskoj postoji sad.

- Naravno da očekujemo reakcije. I u našem apelu ističemo potrebu semafora i potrebu da se istaknu sve brojke. Predikcija nije nešto što se mora dogoditi, nego nešto o čemu se treba voditi računa.

Tražimo registar zaraženih i onih u samoizolaciji. Cilj je testirati više, imati do 20.000 testiranja dnevno, a da bi pale brojke, morali bismo imati manje od 5 posto zaraženih od ukupnog broja testiranih - rekao je Srića.

Odgovor Gordanu Laucu

Gordan Lauc u svojoj objavi na Facebooku kaže da broj hospitaliziranih u respiracijskom centru u KB-u Dubrava ne raste već 8 dana.

- Koliko znam, broj novooboljelih u svakoj bolnici, pa i u KB-u Dubrava svakako raste - rekao je Srića, dodavši da se otvaraju novi intenzivni centri u koje se smještaju bolesnici, kao i da je broj hospitaliziranih i dalje veći od broja onih koje se otpušta iz bolnica. 

- Uz dužno poštovanje kolegi Laucu, bilo je nekoliko podataka koje je iznio, a koji su bili netočni - rekao je Srića.

Komentirajući broj zaraženih, Srića je rekao da ne zna koji podaci ukazuju na to da broj zaraženih stagnira te prema kojim je znanstvenim modelima to utemeljeno.

- Kao vjernik, mislim da bi i Crkva trebala slijediti pravila koja vrijede za sve ostale, kao i da bi pojedini svećenici trebali uputiti vjernike na molitvu kod kuće - rekao je Srića, dodavši da bi i škole trebale prijeći na model nastave online.

item - id = 1062420
related id = 0 -> 1160427
related id = 1 -> 1160319
19. siječanj 2022 01:51