StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRUGA STRANA ZARAZE

‘Prvi smo na udaru i naravno da se bojimo‘; Svi pričaju o pacijentima i ljudima u skafanderima, a mi smo provjerili tko brine o ‘običnim‘ liječnicima

Piše Ivica Marković
28. veljače 2020. - 11:44

- Ne daj Bože da se u Hrvatskoj netko od liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zarazi ili bude u kontaktu s osobom koja je zaražena koronavirusom. Takav bi liječnik morao ići u kućnu karantenu i naći sebi zamjenu. A u Hrvatskoj je to, zbog nedostatka liječnika, u ovome trenutku gotovo nemoguće, pogotovo ako je "zaraženi" liječnik privatnik ili koncesionar, jer takvi liječnici moraju sami sebi naći zamjenu - kaže nam dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Zanimalo nas je kakva je u Hrvatskoj situacija "sa zamjenskim liječnicima", jer se u Veneciji nakon pojave koronavirusa dogodila situacija - koja bi se mogla dogoditi i u Hrvatskoj, ukoliko bude povećani broj slučajeva zaraze - da je u kućnoj karanteni završilo sedam liječnika opće medicine (obiteljski liječnici).

Svi su oni imali barem jednog pacijenta koji je bio zaražen koronavirusom. Srećom, kod svih su nalazi bili negativni.

- Istina, to se može dogoditi i kod nas. Mi liječnici primarne zdravstvene zaštite smo prvi na udaru, na prvoj "liniji fronte", ali ugroženi su i bolnički liječnici - kaže nam. dr. Krolo.

- Razgovaramo između sebe kako postupati u takvom slučaju, ukoliko nam u ambulantu ušeta netko tko je pozitivan na koronavirus, odnosno netko sa simptomima koji bi upućivali na to. Prisutan je strah i među liječnicima, ali moramo raditi svoj posao - tvrdi naša sugovornica.

Otkriva kako su dobili upute kako u takvim situacijama postupati, ali...

- Te nam upute govore kako u datom trenutku postupati sa zaraženim pacijentom. Moramo mu dati zaštitnu masku, izolirati ga od ostalih pacijenata u ambulanti, pozvati Hitnu pomoć i uputiti ga na Kliniku za infektologiju - objašnjava dr. Krolo.

- Sebe pak jedino možemo zaštiti tako da stavimo zaštitnu masku na lice, ali ni ta zaštitna maska ne štiti 100 posto - zaključuje liječnica obiteljske medicine i predsjednica Koordinacije hrvatskih obiteljskih liječnika (KOHOM).

Vrlo često u ambulante ulaze ljudi koji imaju povišenu temperaturu, koji kašlju, imaju bol u prsištu... i koji bi mogli biti potencijalno zaraženi koronavirusom, jer su simptomi vrlo slični kao i kod gripe.

- Liječnik je taj koji mora pitati takvog pacijenta je li nedavno bio u Italiji, Kini ili je bio u kontaktu s nekim tko je bio u tim zemljama. Ukoliko je odgovor negativan, tada je mala vjerojatnost da je u pitanju zaraza koronavirusom. Sada ima dosta gripe i viroza i svaki dan imam nekoliko takvih pacijenata u ordinaciji. Do sada nije bio ni jedan sa zarazom koronavirusom - veli dr. Vikica Krolo.

24. travanj 2024 17:26