StoryEditor
Hrvatska i svijetNakon potresa

Prvi službeni rezultati Državne geodetske uprave: Petrinja i Sisak pomaknuli se i do 86, Glina propala 10 cm!

Piše Jutarnji list, Hina
14. veljače 2021. - 14:22

Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica uzrokovanih potresom na području Sisačko-moslavačke županije na svojim je stranicama danas objavio da su se Petrinja i Sisak kao posljedica potresa pomaknuli i do 86 centimetara.

Podsjetimo, tjedan dana nakon razornog petrinjskog potresa magnitude 6.2 prema Richteru, na osnovu satelitskih snimki je izračunato da je najrazorniji petrinjski potres prouzročio pomake tla s amplitudom od čak 70 centimetara. 

U danas objavljenoj tablici vidi se da je maksimalno utvrđen pomak od čak 86 centimetara.

Danas je Stožer izvijestio sljedeće:

- U razdoblju od 4. do 28 siječnja 2021. godine na potresnom pogođenom području službenici Državne geodetske uprave obavili su pripremne radnje i precizna kontrolna satelitska (GNSS) mjerenja na području gradova Gline, Petrinje i Siska.

Na temelju dobivenih rezultata i analizom koordinata stalnih točaka geodetske osnove prije i nakon potresa, utvrđeno je da najveći pomak pokazuju točke na području Petrinje i to sa srednjim vrijednostima pomaka 45 cm u smjeru jugoistoka, dok srednje vrijednosti pomaka za Glinu iznose 10 cm u smjeru sjeverozapada odnosno 10 cm u smjeru istoka za područje Siska.

Također, utvrđen je visinski pomak od 10 cm (spuštanje tla) za područje Grada Gline.

Ovo su prvi službeni rezultati koje je napravila Državna geodetska uprava koji će se koristiti za planiranje aktivnosti vezanih uz obnovu geodetske osnove, provođenje homogenizacije katastarskih planova, potrebnih katastarsko geodetskih mjerenja i smjernice za daljnje istraživanje i postupanje u svrhu sanacije i preciznog koordinatnog definiranja prostora, stoji u priopćenju.

Od razornog potresa magnitude 6,2. koji je 29. prosinca 2020. pogodio petrinjsko i sisačko područje u Sisačko-moslavačkoj  županiji, u proteklom razdoblju bilo je niz srednje jakih i slabijih potresa.

 Posljednji je bio noćas, 21 minutu iza ponoći, kada su seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili umjeren potres s epicentrom 9 km zapadno od Petrinje magnitude 3.4 prema Richteru, i intenziteta u epicentru IV-V stupnja EMS ljestvice.

item - id = 1077588
related id = 0 -> 1159828
related id = 1 -> 1158148
19. siječanj 2022 03:29