StoryEditorOCM

Prvi podaci o izlaznosti: odaziv u prvom krugu izbora veći nego prije 5 godina, do 11:30 biračko pravo iskoristilo 15,75 građana; Dalmacija ispod prosjeka, je li jugo uspavalo birače?

Piše JL
22. prosinca 2019. - 13:17

U nedjelju ujutro u Hrvatskoj i inozemstvu otvorena su sva biračka mjesta za predsjedničke izbore, sedme od stjecanja neovisnosti. Za birače u Hrvatskoj otvoreno je 6.409 mjesta, od čega su 72 posebna, na njima glasuju pripadnici Oružanih snaga, pomorci, zatvorenici, osobe u domovima socijalne skrbi.

Glasuje se od 7 do 19 sati, do kada traje i izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo je u podne objavilo podatke o izlaznosti. Kako javljaju iz DIP-a, do 11:30h na birališta je izašlo 15,75 posto birača.

Za usporedbu, u prvom krugu prošlih predsjedničkih izbora, koji su održani 2014. godine, odaziv je bio 13,19 posto.

Osim u Hrvatskoj, predsjednik države bira se i u 47 država, na 124 mjesta, a zbog vremenske razlike neka birališta u inozemstvu već zatvorena. 

U nedjelju u 9 sati svoja su vrata zatvorila biračka mjesta na istoku Australije – u  Canberri, Sydneyju i Melborunu, otvorena u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu. U 11 sati završit će glasovanje u hrvatskom veleposlanstvu u Japanu, u podne u konzulatu u australskom Perthu te u veleposlanstvu u Kini, a u 13 sati u veleposlanstvu u Jakarti, u Indoneziji.

U nedjelju u 16 sati otvoriti će se posljednje biračko mjesto za izbor hrvatskog predsjednika, ono u Los Angelesu na kojemu će se glasovati do 4 sata u ponedjeljak po hrvatskom vremenu.

Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski potvrdio je da je jedno biračko mjesto u BiH jutros otvorena nekoliko minuta iza 7 sati zbog kašnjenja predsjednika lokalnog Biračkog odbora, ali je nakon toga glasovanje krenulo nesmetano, piše Jutarnji list.

19. srpanj 2024 20:00