StoryEditor
Hrvatska i svijetŠkoljke ipak nisu krive

Prve analize ukazuju na mogućnost trovanja talijanskih turista ugljičnim monoksidom; u istragu uključeni policijski forenzičari

Piše Katarina Marić Banje, PSD
13. kolovoza 2019. - 22:59
Jedrenjak na kojem je preminuo talijanski državljanin

Iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora doznajemo da hvarski restoran u kojem su večerali otrovani Talijani, normalno nastavlja s poslovanjem. Restoran više nije pod pečatom sanitarne inspekcije za zabranu rada.

Zapečaćen restoran u kojem je navodno večerala talijanska obitelj ; Može li se ova tragedija povezati s nedavnom zapljenom 62 kilograma pedoća 'bez papira' na Hvaru?

Objekt je, podsjetimo, zapečaćen ranije tijekom dana nakon saznanja da je talijanski gosti, od kojih je jedan preminuo na jedrenjaku, a njih petero s teškim simptomima trovanja završilo u splitkoj bolnici, večer ranije večeralo u njemu. Sumnjalo se na trovanje školjkama, s obzirom da su ondje jeli dagnje.

No, vrlo brzo splitski bolnički infektolozi su izrazali sumnju da se radi o trovanju školjkama.

- Jeli su dvije porcije dagnji, a šest je osoba otrovano. Dakle, sistemom eliminacije... Nisam dosad u karijeri naišao na ovako burnu reakciju organizma koju bi moglo izazvati trovanje hranom - kazao je doc. dr. Dragan Ledina, dežurni infektolog Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Talijanima ipak nije pozlilo od školjki? Dr. Ledina: Nikada nisam naišao na ovako burne reakcije koje bi moglo izazvati trovanje hranom. Pacijenti su mi rekli da se na brodu osjetio miris benzina...

Ubrzo nakon toga pojavile su su se i informacije da je preminulom Talijanu naglo pozlilo u brodskom toaletu te je u padu udario glavom o stijenku zida, te kako sve ukazuje na to da su kobni bili plinovi koji su izlazili iz WC školjke i klima uređaja.

Na brodu je preminuo 57-godišnji talijanski menadžer, među ozlijeđenima je i njegov prijatelj gradonačelnik; Sve ukazuje da su kobni bili plinovi iz WC školjke i klime: 'Naglo mu je pozlilo u toaletu'

Činjenica da ni restoran više nije pod pečatom sanitarne inspekcije ukazuje kako bi to uistinu mogao biti razlog trovanja.

 

 

 

 

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 05:21