StoryEditor
Hrvatska i svijetpeti predsjednik

Prva Milanovićeva izjava nakon izborne noći: Bio je lijep dan, idem dalje. Nije mi ovo ništa posebno novo; Potvrdio je da će bivšu predsjednicu predložiti za veleposlanicu, komentirao je i vraćanje Titove biste

Piše PSD
7. siječnja 2020. - 12:50
rgx time: 6.9856643676758E-5

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović u utorak je dao izjavu novinarima koji su bili okupljeni pred njegovim stanom. Jučer se, podsjetimo, nije oglašavao osim na Facebooku.

"Bio je lijep dan. Udahnuo sam zrak i idem dalje. Nije mi ovo ništa posebno novo", kazao je Milanović na početku, prenosi N1.

"Nazvao me i Andrej Plenković i gospođa Grabar-Kitarović. Jučer sam odgovarao na poruke, razgovarao s ljudima u Europi, svijetu...", kazao je Milanović.

Erdogan ga je, kaže, sinoć zvao, i taj je razgovor trajao pola sata.

O odnosima s premijerom Plenkovićem, kazao je kako će "biti najbolji prijatelji koliko je to moguće. 

Upitan da komentira premijerovu izjavu iz izborne noći da očekuje tvrdu kohabitaciju s Milanovićem, novoizabrani predsjednik kaže:

"Ne znam što znači 'tvrda kohabitacija'", treba pogledati u Ustav. 

Milanović je kazao kako će se sigurno ovih dana sastati s Plenkovićem. 

"Neću izmještati ured, to je stvar ukusa", također je rekao u razgovoru s novinarima.

Kazao je kako će predložiti još uvijek aktualnu predsjednicu za veleposlaničko mjesto. "Nije odgovorna za nikakva kaznena djela i bila je predsjednica". 

O vraćanju Titove biste na Pantovčak kaže kako nije razmišlja o tome. "Pantovčak nije muzej. Hrvatski predsjednici su četvero. Ovo ranije možemo ići do kralja Tomislava", rekao je Milanović. 

Naglasio je kako će njegovi savjetnici biti iskusni ljudi. "Ja ću se truditi da budu najbolji", rekao je novoizabrani predsjednik. 

Hoće li bivši čelnika SOA-e Dragan Lozančić biti njegov savjetnik, Milanović još ne zna. "On je aktivan u nekakvim međunarodnim institutima. Ima prilično visoku reputaciju, pitanje je isplati li se to njemu", ističe.

Rekao je kako još ne zna hoće li inauguracija biti 18. veljače. Ne znam, razgovarao sam s dosta ljudi iz regije. Vučić me nije zvao. Nema veze. Radit ćemo posao, radi se o odnosima država. Imat ću neke svoje inicijative, ali ću se o njima konzultirati s Vladom, neću ih zaskakati", naglašava. 

#ZORAN MILANOVIć

Izdvojeno