StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNeki kupci nose i kalkulatore

Provjerili smo kako u trgovinama protiče prvi radni dan s eurima: ‘Ovo nam je veliki problem, apeliram na građane da to ne rade‘

Piše Šibenski.hr
2. siječnja 2023. - 13:19

Prvi radni dan u novoj godini provodimo u eurozoni. U iduća dva tjedna plaćamo eurima i kunama, što bi trebalo olakšati prelazak na isključivo eure i cente. Kako se poslodavci, poduzetnici, snalaze s eurom za HRT je otkrio Mirko Budimir, potpredsjednik HUP-a, predstavnik malih trgovaca.

- Dočekali smo i to, danas je prvi dan primjene eura u trgovinama, sve teče onako kako smo i predvidjeli, kako je bilo u planu. Mi smo se kao trgovci prilagodili sa svojim informatičkim i kadrovskim potencijalima, rekao je Mirko Budimir, potpredsjednik HUP-a, predstavnik malih trgovaca.

Kaže kako građani koriste euro, kartice i kune.

- Građani koriste euro, koriste kartice i koriste kune. Problem je kad nam dođe građanin s velikom novčanicom kuna, mi stvarno nismo u mogućnosti im uzvratiti u eurima ako je račun mali i tu moramo pribjeći mjeri koja je i dozvoljena zakonom da u iznimnim situacijama uzvraćamo i u kunama, rekao je Budimir.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Kaže kako su kreditne kartice profunkcionirale.

- Kreditne kartice su profunkcionirale, ima povremeno nekih malih zastoja, posebno je to jučer bilo kod ugostitelja, ali kod trgovaca je plaćanje karticama uobičajeno kao i do sada. Ima i onih znatiželjnih koji ponosno vade svoje eure i s njima plaćaju, ali ima i dosta građana koji plaćaju s kunama, kaže.

Apelirao je na građane da ne koriste trgovine kao mjenjačnice.

- Rok od 15 dana, do 14. siječnja, dovoljan je za prilagodbu i da svi koji još imaju kune to stignu zamijeniti u bankama. Ja bih apelirao na građane da svoje kune ipak mijenjaju u bankama, a ne kod nas u trgovinama jer trgovci nisu u mogućnosti mijenjati kune u eure, poručio je.

Ističe kako trgovci pomažu kupcima kod preračunavanja, posebno starijima.

- Vidjeli smo da postoje neke tablice gdje je to preračunato, neki nose i kalkulatore, mobitele, snalazimo se svakako, ali uglavnom na zadovoljstvo naših kupaca. Kupci mogu biti sigurni u trgovini, trgovac ih neće zakinuti, ustvrdio je Budimir. 

Naglasio je kako se trgovci nisu uspjeli u potpunosti opskrbiti sitnim apoenima.

- To smo radili sa svojim poslovnim bankama i imali smo predopskrbu. Neki su trgovci dobili stopostotni iznos koji su tražili, ali neki nisu dobili. To je proces, ali će se sve srediti, zaključio je Budimir za HRT.

26. travanj 2024 23:14