StoryEditor
Hrvatska i svijetMnogima nedostižna

Prosječna neto plaća za veljaču u Hrvatskoj je iznosila  6.128 kuna

25. travnja 2018. - 20:28Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču ove godine iznosila je 6.128 kuna, što je na mjesečnoj razini realno niže za 0,9 posto, dok je na godišnjoj razini realno više za 3,2 posto,  pokazuju u srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za veljaču iznosila je 4.975 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za veljaču isplaćena je u djelatnosti proizvodnje računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, u iznosu od 10.444 kune, dok su najnižu plaću, od 3.940 kuna, dobili zaposleni u proizvodnji kože i srodnih proizvoda.

Prosječna mjesečna bruto plaća za veljaču iznosila je 8.274 kuna, što je realno 0,9 posto niže nego bruto za siječanj.
Na godišnjoj razini, prema veljači 2017. prosječna je bruto plaća bila realno viša za 3,5 posto. 

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za veljaču iznosila 38,54 kuna, a bruto 52,04 kune.

U veljači je prosječna neto satnica bila za 13 posto viša nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 4,1 posto.
Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila viša za 12,9 posto, a na godišnjoj viša za 4,5 posto.
U veljači je bilo 159 plaćenih sati, što je 12,2 posto manje nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u vodenom prijevozu (167), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (140).

Analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na najnovije podatke DZS-a o plaćama ističu kako je nastavljen pozitivan utjecaj plaća na rast raspoloživog dohotka kućanstava, što povećanom osobnom potrošnjom pridonosi nastavku gospodarskog rasta.

Ipak, od prosinca prošle godine rast neto plaće kontinuirano je niži od porasta bruto plaće zbog prestanka utjecaja poreznih promjena koje su u prošloj godini rezultirale povećanjem neto plaće, zamjećuju iz HGK.

Očekuju nastavak plaća u narednom razdoblju. "I u narednom razdoblju očekujemo nastavak rasta plaća poduprt gospodarskim rastom, povoljnim kretanjima na tržištu rada, učinkom povećanih plaća u državnom i javnom sektoru i rastom minimalne plaće te pritiskom koji na rast plaća vrši nedostatak radnika određenih struka i kvalifikacija potenciran odlaskom kvalitetnih radnika u inozemstvo", navodi se u komentaru Komore.

Izdvojeno

03. prosinac 2020 11:49