StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRŽAVNA KONTRACEPCIJA

Pronatalitetna politika na hrvatski način; Rodit ćete drugo dijete? Onda 'ajte na minimalac!

9. studenog 2018. - 12:17

Premda je lani spektakularno najavljeno povećanje rodiljnih naknada, kao jedna od demografskih mjera hrvatske Vlade, u praksi se i dalje događa da pojedine trudnice dobivaju – crkavicu. To se, prije svega, odnosi na one koje bi našoj Vladi trebale biti posebno "zanimljive" zbog promicanja nataliteta, a radi se o ženama s uzastopnim trudnoćama.

Razmaci između rodiljnih dopusta su im premali da bi se na duže vrijeme mogle vratiti na posao, pa ispaštaju. Naime, naše im Ministarstvo demografije, kao zahvalu što su se u kratkom roku odlučile na sljedeće dijete, umjesto adekvatne naknade daje – hrvatski minimalac.

Na ovaj nam je problem ukazala čitateljica koja koncem studenoga okončava rodiljni dopust za prvo dijete, a u siječnju je primorana otvoriti drugi jer je trenutačno u šestom mjesecu svoje druge trudnoće. Riječ je, inače, o osobi koja je na rodiljni dopust otišla iz radnog odnosa, a zaposlena je kao liječnica u Domu zdravlja.

Minimalac je veći

– Još uvijek sam u šoku nakon što mi je službenica u područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje rekla kako ću za cijelo vrijeme trajanja drugog rodiljnog dopusta primati mizernu naknadu u iznosu od 2200 kuna! Nadala sam se kako ću imati barem onih 3990 kuna koje sam dobivala drugih šest mjeseci, ali ne, imat ću gotovo dvostruko manje!
U svakom slučaju, moj je "grijeh" što otvaram dva rodiljna dopusta za redom, odnosno što se ne mogu na posao vratiti puna dva mjeseca kako bih primila dvije plaće od poslodavca. Na taj način bih, naime, prvih šest mjeseci na rodiljnom primala svoju punu plaću, a drugih, dakle, 3990 kuna kao i sve rodilje – objašnjava čitateljica.

Apsurd je, dodaje ona, i to što joj država, kao naknadu, isplaćuje minimalac za prošlu godinu, premda je ovaj za 2018. godinu 500 kuna veći i iznosi 2700 kuna.

– Ovim putem želim pohvaliti ministricu Nadu Murganić koja ovakvim mjerama potiče natalitet u Hrvatskoj. Mojih dvoje malodobne djece neće trebati duplo više pelena, duplo više krevetića, autosjedalica, hrane, kozmetike i svega ostalog. Ne treba mi ni taj minimalac. Čemu? Živi se od zraka i djeca rastu isključivo od roditeljske ljubavi – posegnula je za ironijom ogorčena čitateljica.

Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nisu demantirali navode naše sugovornice, kao ni njezinu tvrdnju da će dobivati minimalac tijekom rodiljnog dopusta. Zanimljivo je da spomenutu spornu praksu uopće nisu komentirali, već su naveli samo kako se stranka "najvjerojatnije nije pravovremeno informirala o svojim pravima i obvezama o nastavku korištenja rodiljnog dopusta" u cilju dobivanja pune naknade plaće za rodiljni dopust.

Birokratski odgovor

U Ministarstvu očito smatraju kako se čitateljica, bez obzira na svoju situaciju, trebala vratiti na posao ranije kako bi iskoristila mogućnost dobivanja svoje prosječne plaće prvih šest mjeseci dopusta.

– Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je upoznato s ovim slučajem te će zatražiti očitovanje HZZO-a, a u cilju potpunog i točnog informiranja javnosti. Ističemo da sukladno čl. 24 Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama korisniku u statusu zaposlene ili samozaposlene osobe, pripada puna naknada plaće prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju u vrijeme trajanja rodiljnog dopusta, ali uz obvezu korisnika da se pravovremeno informira i postupa u skladu sa svojim pravima i obvezama – poručuju iz Ministarstva za demografiju.

Na naše pitanje ne smatraju li da je rezanje rodiljne naknade na minimalac protivno demografskim mjerama, odnosno da je destimulativno za one koji planiraju trudnoću, iz Vlade nam nisu odgovorili.


KLUB TRUDNICA
Država nas kažnjava!

U Klubu trudnica i roditelja Split upoznati su s ovim problemom od konca prošle godine.
– Vrlo neugodno sam iznenađena činjenicom da Ministarstvo demografije još uvijek ništa nije napravilo po pitanju reguliranja tih rodiljnih naknada. Koliko se sjećam, oni su i sami priznali apsurdnost ove cijele situacije i obećali kako će mijenjati propise.
U svakom slučaju, suludo je da se rodilji zadnjih šest mjeseci rodiljnog računa kao "nula" njezinih primanja, odnosno kao da nije ništa radila. Ne znam zašto i tijekom drugog rodiljnog dopusta, bez obzira kad je otvoren, ne bi dobivala jednake naknade kao u prvom, dakle, prosjek posljednjih triju isplaćenih plaća i potom 3990 kuna. U protivnom, ovakva se politika prema rodiljama može tretirati isključivo kao kažnjavanje – kaže Alena Lazarušić, predsjednica splitskog Kluba trudnica.


SRAMOTNA PRAKSA
Trebali bi dobiti stimulaciju

Mjere ministarstva mogu samo destimulirati roditelje. U zemlji koja ima negativan prirodni prirast već godinama i iz koje se ljudi iseljavaju, sramotno je da se majkama oduzima od plaće. Stimulativno bi bilo da za svako iduće dijete rodiljna naknada bude još veća od prosječne plaće koju žena zarađuje i da bude jednaka za svih godinu dana trajanja dopusta – smatra majka i liječnica koja nam se obratila zbog problema s rodiljnim naknadama.

03. svibanj 2024 12:42