StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMALVERZACIJE S PLINOM

Procurili detalji iskaza Damira Škugora, optuženog za megapljačku u Ini: ‘Otkud mom ocu 72 milijuna eura? Znate, on se bavi maslinarstvom‘

Piše Šibenski.hr
13. rujna 2024. - 15:18

Bivši direktor u Ini Damir Škugor, optužen je s još šestero okrivljenika i jednom tvrtkom zbog malverzacija s jeftinim plinom zbog čega je, prema optužnici, Ina oštećena za više od 160 milijuna eura, dao je iskaz pred istražiteljima, a njegov je sadržaj procurio u četvrtak navečer.

Podsjetimo, optužnica je dignuta protiv njegovog oca Dane, poslovnog partnera Gorana Husića, bivšeg predsjednika Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josipa Šurjaka, bivše direktorice Plinare istočne Slavonije Marije Ratkić, direktora tvrtke EVN Croatia Plin Vlade Mandića i bivšeg rukovoditelj Prodaje plina i energije Ine Stjepana Leke, koji je bio Škugorov zamjenik, piše Telegram.

Tereti ih se da su plin koji su kupovali od Ine prodavali po deseterostrukoj cijeni i počinili niz kaznenih djela. Marija Ratkić još je ranije kazala da je sve radila po Škugorovom nalogu, što on poriče i uvjerava da je Plinari istočne Slavonije imao pravo prodati jeftiniji plin te dodaje kako nije mogao znati hoće li ga PIS preprodati dalje.

image
Davor Pongracic/Cropix/Cropix

‘Kupci govore koje količine plina trebaju’

Novinarka Ana Raić s portala N1 sada je doznala detalje Škugorovog iskaza. On je opisao kako je bio direktor Plina i energije od 1. listopada 2019. te ispričao kako su im se kupci obraćali sa zahtjevima za kupnju plina. Tvrdi da su kupci birali žele li fiksnu ili varijabilnu cijenu plina.

“Kupci su nam govorili i koje količine plina trebaju, i koju vrstu cijene žele. Onda bi mi u Plinu i Energiji na dan primitka upita gledali koji su burzovni indeksi vrijedeći i to za vrijeme isporuke koje zanima kupca. Na tako utvrđenu burzovnu cijenu dodaju se troškovi transporta, marže i drugo. Nakon toga se pozicija zaključava s fiksnom cijenom”, dodao je.

“Ina u 95 do 98 posto ugovora ima fiksne cijene neovisno radi li se o krajnjim kupcima ili opskrbljivačima. U razdoblju korone, upravo zbog fiksno određenih cijena, Ina je zadržavala visoku dobit od prodaje, jer su fiksne cijene bile na razini 20 eura/MWh dok je tržišna cijena pala na pet eura/MWh”, tvrdi Škugor u obrani.

Otkrio ključni detalj svoje obrane

Potom je iznio ono što je ključni dio njegove obrane. “Ja kao direktor u Ini ne znam kome kupac dalje prodaje plin. Ina je PIS-u prodavala plin bez da smo znali da ta tvrtka plin dalje prodaje OMS-Upravljanju”, kazao je. No, kako javlja novinarka N1, istražitelji mu ne vjeruju jer imaju i druge dokaze.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

 

13. rujan 2024 15:18