StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetžele i mimohod u kninu

Problemi i napetosti oko proslave Oluje: branitelji očekuju da Thompson pjeva besplatno, ali on ima cijenu...

Piše JL
25. srpnja 2017. - 10:23

Ovogodišnja, 22. proslava Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza u Kninu bit će u nešto izmijenjenom izdanju nego proteklih godina jer je, prema svemu sudeći, želja državnog vrha da ovogodišnja proslava prođe mirno, bez tenzija, prijepora i repova koji su se proteklih godina danima vukli iza nje.

No, osim u Kninu, tog dana velika proslava se sprema i u Slunju, gdje će na gradskom igralištu navečer koncert održati Marko Perković Thompson. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, organizaciju koncerta i ostala događanja vezana uz proslavu Oluje u Slunju financiraju zajedno Ministarstvo branitelja, Grad Slunj i Karlovačka županija. Prije Thompsonova koncerta nastupit će kulturno-umjetnička društva, a održat će se i izložba vojne opreme i naoružanja te odavanje počasti poginulim braniteljima.

“Ministarstvo branitelja tradicionalno podržava sve aktivnosti vezane uz proslavu Oluje širom Hrvatske jer ne mogu svi doći na središnju proslavu u Knin”, doznajemo u Ministarstvu branitelja. No, nisu nam željeli otkriti kolikim iznosom sufinanciraju Thompsonov koncert. Na pitanje bi li Thompson trebao pokloniti koncert braniteljima u povodu njihova dana, u braniteljskim krugovima odgovaraju: “Nadamo se i očekujemo da i on da svoj obol.”

Iako službeni program proslave operacije Oluja u Kninu još nije objavljen, neslužbeno doznajemo da će ove godine, prvi put, izostati govori najviših državnih dužnosnika na središnjem Trgu Ante Starčevića. Naime, odlučeno je da predsjednica i premijer 5. kolovoza svoje govore u slavu oslobodilačke vojno-redarstvene operacije održe na kninskoj tvrđavi pred odabranim uzvanicima. Dan ranije, 4. kolovoza, u Kninu bi se trebala održati sjednica Vlade. Državni protokol 5. kolovoza počet će rano ujutro polaganjem zajedničkog vijenca, nakon čega slijedi podizanje zastave na kninskoj tvrđavi u 9 sati i 43 minute, kao i tradicionalni mimohod postrojbi kroz grad te misa.

Potom slijede prigodne izložbe i ručak s građanstvom, a navečer će koncert održati Prljavo kazalište. Ministar obrane Damir Krstičević nedavno je najavio i kraći aeromiting zračnih snaga HRZ-a. Prema njegovim riječima, 5. kolovoza javnosti bi prvi put bili predstavljeni helikopteri Kiowa kojima bi upravljali hrvatski piloti.

Prema dostupnim informacijama, službena proslava Oluje trebala bi završiti oko 13 sati. Državni će dužnosnici otići svatko na svoju stranu, a može se pretpostaviti da će se većina ostalih gostiju uputiti u Slunj. Naime, Ministarstvo branitelja objavilo je da braniteljskim udrugama sufinancira autobuse za odlazak na proslavu u Knin, pa se očekuje da će se dio njih nakon Knina uputiti na Thompsonov koncert.

Predloženi protokol izazvao je nezadovoljstvo kninskoga gradonačelnika Marka Jelića. On je na sastanku s predstavnicima Koordinacije braniteljskih udruga rekao da se “kao građanin, kao gradonačelnik i kao sin hrvatskog branitelja slažem da su branitelji stavljeni u drugi plan po pitanju proslave, što nije primjereno. Stoga mislim da bi protokol trebao uspostaviti bolju suradnju s braniteljima i organizirati sve da to bude svečani dan za hrvatske branitelje”.

Zaključak skupa je bio traženje da u prvom planu proslave budu branitelji te su pozvali Thompsona da 5. kolovoza pjeva u Kninu. - Nije nas ostavio u vrijeme rata i mislim da neće ni sada - izjavio je Marko Đapić uime Koordinacije. No, Thompson je nakon toga objavio da će tog dana pjevati u Slunju. Protiv odlaska na proslavu u Knin je Koordinacija udruga branitelja Brodsko-posavske županije jer članovi udruga nisu uključeni u program i nemaju pristup tvrđavi u vrijeme službenog dijela programa, nego tek poslije.

Dio branitelja želi mimohod u Kninu

Državni protokol proslave operacije Oluja u Kninu već je izazvao nezadovoljstvo pojedinih braniteljskih udruga, ali i kninskoga gradonačelnika Marka Jelića. Tako je šibensko-kninska podružnica Udruge Prvi hrvatski redarstvenik apelirala da se u službeni protokol uvede i mimohod hrvatskih branitelja.

“Danas imamo pod krinkom mimohoda hrvatskih branitelja spuštanje uzvanika u neorganiziranoj koloni s kninske tvrđave do spomenika pobjedi Oluja, što se nikako ne može nazvati mimohodom, a pogotovo mimohodom hrvatskih branitelja”, navode u udruzi i smatraju da je takav službeni protokol nepotpun.

“Ne smijemo dopustiti da se i ovog 5. kolovoza 2017. sve u Kninu svede samo na obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik podružnice Tomislav Čolak i u kojem se ističe da su branitelji to dužni učiniti svojim poginulim prijateljima, hrvatskim braniteljima, piše Jutarnji list.

20. travanj 2024 02:56