StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMJESEC DANA AGONIJE

Probili smo se kroz more informacija oko Bourbon Rhodea i izvukli na pučinu gole činjenice; Šibenčani ne odustaju, i maloprije su odaslali SOS za 'svoga čovika': Javite nam sve o kruzerima koji su sada na Atlantiku!

Piše Anita Belak-Krile
27. listopada 2019. - 13:42

Prošlo je točno mjesec dana od tragedije potonuća francuskog broda "Bourbon Rhode“.

Na brodu je bilo 14 članova posade, a među njima i šibenski kapetan Dino Miškić (39). Trojica članova posade pronađena su živa, četvorica mrtva, a za sedmoricom se još traga.

Njihove obitelji i prijatelji već punih trideset dana i noći iščekuju dobre vijesti. Razdire ih briga, strah, tuga i očaj, ali ne gube nadu i vjeruju kako još ima šanse da su njihovi očevi, supruzi, braća i sinovi živi.

I mjesec dana nakon havarije ne odustaju od potrage ni pomorci koji na društvenim mrežama masovno dijele koordinate za spas posade.

U petak su pozvali sve da "na taj način još jednom, udruže snage i pokušaju ono od čega je većina institucija digla ruke i probaju pronaći splavi u kojima bi mogli biti pomorci s 'Bourbon Rhodea'".

Slamku spasa Dinovi prijatelji pronalaze i u izjavama posade broda koji je našao preživjele. Pronađena je jedna splav i jedan čamac za spašavanje, dok tri od četiri aktivirane splavi još nisu pronađene.

U cijeloj tragediji puno je teških pitanja na koja još uvijek nema logičnih odgovora.

Među njima je i ono zašto je potraga bila prekinuta na tri ključna dana, nakon samo tjedan dana traganja. Kao što je poznato tek nakon što su se obitelj, javnost, stručnjaci i visoki dužnosnici Hrvatske digli na noge, potraga je nastavljena.

Nije otkriveno ni tko je ispalio signalne rakete koje su vidjeli na brodu Alp Striker niti zašto su trojica spašenih pomoraca tako dugo bili izolirani od svojih obitelji. Isto tako ne znamo ni kako je „Bourbon Rhode“ dobio dopuštenje za plovidbu jer stručnjaci tvrde da je bio u katastrofalnom stanju prije suhog doka i nužnih popravaka, te da se sve nije moglo popraviti za manje od dva tjedna, koliko je bio na remontu. 

Napravili smo kratku kronologiju najvažnijih zbivanja:  

1. Kako je došlo do tragedije?

 Potopljeni Bourbon Rhode bio je dug 60 metara, izgrađen je 2006. godine za pomoć na terminalima, a služio je i kao remorker u operacijama vezanim za izlijevanje nafte. Putovao je iz luke Las Palmas na Kanarskom otočju prema Georgetownu u Gvajani. Tog kobnog dana, 26. rujna kad ga je zahvatio uragan Lorenzo, nalazio se 970 milja zapadno od otočja Cape Verde. Kapetan Dino Miškić prije potonuća odaslao je poziv u pomoć navodeći kako se nalaze oko 1200 nautičkih milja od Martiniquea i oko 60 nautičkih milja jugo-jugoistočno od središta uragana Lorenzo.

Upozorio je da im more prodire u krmu. Prema transkriptu koji je iscurio u medije, tek poslije treće poslane poruke da brod tone, kompanija odgovara kapetanu čak sat i 14 minuta od prvog poziva u pomoć. Nekoliko trgovačkih brodova odmah skreće s rute kako bi pružili pomoć. Osniva se Krizni stožer koji je surađivao s Regionalnim operativnim centrom za nadzor i spašavanje (CROSS) West Indies-Gvajana i francuskom ratnom mornaricom. U potragu se uključio i zrakoplov francuske ratne mornarice Falcon 50, a poslan je i zrakoplov američkog Nacionalnog centra za uragane.  

 2. Pronađena tri člana posade

Nakon dva dana traganja spasilačke ekipe pronašle su splav na napuhavanje s tri člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50. Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć. Spašeni mornari Dmytro Marchenko, Yevhenii Nikolov ukrajinski su državljani, a Igor Morozov je Rus. Spasiocima su kazali kako plutaju od 26. rujna kada su brodu nakon prodiranja mora otkazali motori.

 3. Pronađena četiri tijela poginulih

Četvrtog dana potrage pronađen je i jedan prevrnuti čamac za spašavanje te četiri tijela poginulih pomoraca. Tijela se još uvijek nalaze na Martiniqueu i nisu identificirana.

 - Provodi se DNK analiza kako bi se ustanovio identitet. Tijela su na Martinique dopremljena u dosta lošem stanju, s oštećenjima, zbog kojih se nisu mogla promptno identificirati već se moralo pristupiti DNK analizi – objasnio je Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje pri Prefekturi Martinique. Bridget Sharon Petersen Roberts, sestra preminulog pomorca Franka Isaacsa, jedinog člana posade iz Južnoafričke Republike ogorčena je što tijela više od dvadeset i pet dana nakon pronalaska još nisu dopremljena kućama kako bi im se organizirao dostojanstven pokop.  

4. Loše održavanje broda

Paralelno s potragom sve glasnije su se čule pritužbe o poslovanju Bourbon Offshorea. Stizale su kritike kako tvrtka ne vodi računa o brodovima te da su zbog neodržavanja već prije stradavali mornari. O lošem stanju Bourbon Rhodea govori i kum nestalog Šibenčanina, inače također kapetan jednog broda.  

5. Naprasni prekid potrage, počinje bitka obitelji

Samo sedam dana nakon početka akcije spašavanja, 4. listopada vlasti Martiniquea objavile su kako prekidaju potragu za preostalim članovima posade. Nevjerojatno, ali baš u ključnom razdoblju potraga se prekida na tri dana. Vijest je izazvala šok u obitelji Dina Miškića. Alarmirali su javnost i zatražili od državnog vrha da hitno učini nešto. Objašnjavali kako su u more spuštene još tri splavi na kojima pomorci mogu preživjeti i više od mjesec dana, a da je tvrtka Bourbon Offshore potragu prekinula nakon samo sedam dana traženja.

6. Pokreće se Facebook grupa BOURBON RHODE RESCUE, potpisuje peticija

Odmah po apelu obitelji, uz podršku Sindikata pomoraca, kreće i potpisivanje građanske peticije u kojoj se traži nastavak potrage. Obitelji i njihovi prijatelji organiziraju donacijsku kampanju i prikupljaju novca za nastavak potrage. Pokreće se Facebook grupa Bourbon Rhode Rescue, koja od male zajednice sa stotinjaka ljudi ubrzo doseže preko 45.000 članova. 

Grupa je postala motor potrage, u njoj se  razmjenjuju informacije, prenose vijesti, daje podrška obiteljima. S posebnom se pozornošću prate se postovi Sebastiana Latochea, prijatelja kapetana Miškića koji je s nekoliko Šibenčana i Šibenčanki pokrenuo cijelu lavinu.

- Mi nikako ne možemo odustati od svog čovika – ponavljali su Dinovi prijatelji koji su svojim velikim angažmanom pokrenuli javnost kako našu tako i svjetsku i mobilizirali cijeli državni vrh. Nakon apela obitelji i prijatelja predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović šalje pismo francuskom predsjedniku Emmanueleu Macronu u kojem ga moli da ne obustavlja potragu. Diplomatskoj i političkoj akciji hrvatskog državnog vrha pridružuju se i Ukrajinci. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij također šalje pismo Macronu.

7. Nastavlja se potraga 

 Brodarska kompanija Bourbon Offshore u ponedjeljak 7. listopada objavljuje kako se potraga nastavlja uz pomoć broda Alp Striker, te da su upozoreni i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni. 

8. Uočene signalne rakete, Hrvatska ne spava  

Na putu prema području pretrage, dva promatrača na mostu broda Alp Striker vidjeli su 20 sekundi bijeli, a zatim i crveni pirotehnički signal. Regionalni centar za spašavanje odmah je poslao tri trgovačka broda u tom smjeru, a područje prelijeta američki Hercules C-130.

O potrazi se oglasio i šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je potvrdio da je i Ministarstvo informirano o signalnim raketama. U traganje se uključuju i svi brodovi u blizini, Francuska šalje brod obalne straže, a Hrvatska cijelu noć ne spava, uzbuđeno čeka i nada se dobrim vijestima. Aplikacija MarineTraffic, koja prati kretanje brodova, postala je enormno popularna.

- Najgori dio života je čekanje, a najbolji dio života je imati nekoga koga vrijedi čekati... Neopisive su emocije zavladale od kada smo saznali da dolaze signali s Atlantika... Zahvalan sam svima koji traže dio sebe na Atlantiku! Vjerujem u ekipe koja traže naše prijatelje, vjerujem da će se analizirati satelitski snimci da bi se ušlo u trag našim pomorcima i vjerujem da će prelijetanje zrakoplova suziti područje potrage na nautičku milju - uzbuđenje nije mogao skriti Dinov prijatelj Sebastiana Latochea.

Iako se potraga nakon uočene signalne rakete i satelitskim snimkama intenzivirala, dobre vijesti su izostale.     

9. Preživjeli Igor Morozov ispričao je kako je preživio havariju

- Cijeli dan i cijelu noć bacalo nas je more amo-tamo. Ni sam ne znam kako, ali držao sam se rukama i nogama o prevrnutu splav za spašavanje, a valovi od 15 metara nosili su nas sve dalje od mjesta gdje je potonuo naš brod, Bourbon Rhode – ispričao je 58-godišnji pomorac Igor Morozov, jedan od trojice spašenih.

Njegovu priču 11. listopada medijima je prenio njegov sin Andrej. Morozov je kapetana Dina Miškića zadnji put vidio prije evakuacije i svaki je krenuo na svoju splav. Uz Igora su bila još četiri pomorca. Dvojica nisu izdržali, napustila ih je snaga i potonuli su usred oceana. Kazao je kako su se gotovo svi poklopci grotla na brodu otvorili i da kroz njih ulazila voda.

Kad je postalo jasno da strojevi ne rade i da nema spasa, naređena je evakuacija. Igor je osobno pregledao i pripremio za korištenje sve četiri splavi za spašavanje. Zajedno s četvoricom kolega skočio je za jednom splavi. No, umjesto da se ona automatski aktivira i napuše, ostala je vezana za brod koji ju je vukao za sobom, ravno prema dnu.

- Nismo imali nož za prerezati uže, pokušavali smo se odvojiti od broda, vukli, trzali, ali uzalud. U jednom trenu je uže puklo, a splav se oslobodila i napuhala, ali i prevrnula – ispričao je. Kad je nakon 24 sati oluja malo popustila, Igor se uspio popeti na splav s još dvoje kolega iz Ukrajine. Njegov sin Andrej Morozov za Slobodnu Dalmaciju potvrdi je kako je njegov otac tek u srijedu 23. listopada napokon stigao kući, kao i njegov kolega Ukrajinac Jevgenij Nikolov. Treći član posade je još uvijek na Martiniqueu.

10. Prekinuta aktivna potraga

 Vlasti Martiniquea i francuska mornarica 12. listopada objavljuju da prekidaju aktivnu potragu za nestalim pomorcima. Tamošnji prefekt Franck Robine objašnjava da se s aktivne potrage prelazi na aktivno motrenje područja na Atlantiku gdje je potonuo francuski tegljač. Razočarenju nema kraja.

- Ti ljudi, ako se nalaze u splavi, još uvijek mogu biti živi, kazuje za Slobodnu Dalmaciju kapetan Toma Miletić, čovjek s tridesetogodišnjim pomorskim iskustvom i koji je odgojio mnoge današnje kapetane duge plovidbe.

- Kada bi bilo u pitanju spašavanje samo tereta ili broda, složio bih se s prekidom potrage, ali ovako ne mogu. Ljudski život nema cijene i potraga se mora nastaviti. Pogotovo jer je posada, po mome mišljenju, dovedena u ovu situaciju ne svojom krivnjom – smatra kapetan Miletić.

11. Obitelj sve nade polaže u satelitske snimke

„Prestanak aktivnog pretraživanja i prelazak na aktivni monitoring u području potrage za nas je teška i razočaravajuća vijest… Usprkos prestanku aktivne potrage, nismo, ne možemo i nećemo odustati od Dina - naglašava obitelj Miškić.

Nadu im daje činjenica da Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) nastavlja analizirati satelitske snimke područja u kojem se dogodila havarija. Posebno zahvaljuju na angažmanu izvršnoj direktorici EMSA-e Maji Markovčić Kostelac i svim ljudima koji predano rade na analizi satelitskih snimki. Nadu polažu i u brodove koji prolaze u blizini zone pretraživanja i nastavit će apelirati kroz sve njima dostupne kanale da promijene svoj smjer i približe se toj zoni kako bi povećali šanse za pronalazak splavi i ljudi na njima.

12. Satelitsko snimanje  

Satelitsko snimanje se nastavlja na zahtjev hrvatske Vlade, koja je u kontaktu sa suprugom nestalog hrvatskog pomorca.

Tehničke mogućnosti satelita su ograničene jer su snimljeni objekti na njima veličine piksela, a ako je oblačno, fotografije su neupotrebljive.

13. Šibenčani ne odustaju

Ni danas, 30 dana od havarije, Šibenčani ne odustaju od svoga sugrađanina i prijateljaPrijateljica obitelji Miškić Anita Perkov Kalebota danas (subota) poslijepodne je u FB grupi Bourbon Rhode Rescue napisala:

- Imamo opravdane razloge vjerovati kako se oni nalaze u jednoj od preostale tri splave koje nisu pronađene. Svakim danom su u našim molitvama i svakim danom ulažemo svoje napore kako bismo ih vratili njihovim kućama. Ovaj put, kao i dosad, potrebna nam je vaša pomoć.

Molimo sve vas koji imate bilo koje informacije o kruzerima koji su sada na Atlantiku ili koji će tek krenuti da nam se javite na mail: bourbonrhode.rescue@gmail.com ili pošaljete poruke administratorima ove grupe. Tražimo informacije o: nazivu kompanije, kontakt kompanije i datumu polaska i dolaska kruzera.

Kompanije koje smo kontaktirali su: Costa Cruises, Cruise&Maritime, Crystal Cruises, Disney Cruise Line, Hapag Lloyd Cruises, Holland America, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line, P & O Cruises, Princess Cruises, Royal Caribbean, Viking Cruises i Windstar Cruises

Ako ste vi jedan od članova posade ili poznajete nekog tko je na tim kruzerima, puno biste nam pomogli. Pretpostavljena trenutna lokacija splavi je prikazana na slici.

18. travanj 2024 11:15