StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetviše je razloga

Prizori kakvi se na pamte od Venecije do Dalmacije; Što se to događa? Stručnjak pojašnjava: ‘Ovo je ekstremno‘

Piše Tanja Rudež/JL
22. veljače 2023. - 16:50

Nasukane gondole i presahli kanali, a okolo razočarani turisti - slike su to koje ovih dana stižu iz Venecije i plijene pozornost diljem svijeta.

No nije samo La Serenissima ta iz koje stižu ovi neobični prizori: drastična oseka prisutna je, naime, i kod nas, od Fažane do Pelješca, piše Jutarnji list.

image

Zadar

Luka Gerlanc/Cropix
image

Zadar

Luka Gerlanc/Cropix

- Prvo, ova oseka je ekstremna, ali je razina mora još uvijek oko 20 centimetara viša od najekstremnijih oseka koje su se događale u posljednjih pedesetak godina. Ona je na neki način neuobičajena, jer je nismo imali toliko izraženu posljednjih godina - rekao nam je oceanograf dr. Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

- Ima više razloga zašto je more niže od uobičajenog - jedan od njih je steričko sažimanje mora, jer hladnije more (a sad je najhladnije u godini) je gušće, pa je stoga razina mora u Jadranu općenito najniža krajem veljače i u ožujku. Drugo, tlak zraka je relativno visok, ali nije izražen pa u slučaju da je tlak viši za 20 hPa, što može biti u ekstremnim situacijama (trenutno je oko 1020 hPa), onda bi oseka i bila na razini onih najekstremnijih u posljednjih 50 godina - pojašnjava Vilibić.

image

Stobreč

Tom Dubravec/Cropix
image

Stobreč

Tom Dubravec/Cropix
image

Stobreč

Tom Dubravec/Cropix

Navodi još neke razloge ekstremne oseke.

- Dalje, porast saliniteta u sjevernom Jadranu - što je posljedica suše i malog dotoka rijeka, no i ulaska mnogo slanije vode u Jadran u posljednjih nekoliko godina - sigurno značajno doprinosi jakim osekama. Naročito je to izraženo u obalnom području i lagunama kao što je Venecijanska laguna, stoga što je slanija voda gušća, razina mora u tom slučaju opada.

Znači, izražene oseke ovih dana događaju se zbog svih ovih faktora koji djeluju u istom smjeru. Zanimljivo je primijetiti da je prije samo nekoliko mjeseci, točnije u studenom prošle godine, situacija u sjevernom Jadranu bila potpuno suprotna, kad je ispred Venecije zabilježena najviša ikad izmjerena razina mora. No ne u Veneciji, jer je laguna bila zatvorena sustavom Mojsije - zaključio je Ivica Vilibić.

image

Pelješac

Vojko Bašić/Cropix
image

Pelješac

Vojko Bašić/Cropix
image

Pelješac

Vojko Bašić/Cropix
20. travanj 2024 05:27