StoryEditorOCM

Pripremite se: ‘Prodor hladnog zraka bit će vrlo žestok, stiže bura i mraz, temperature će padati ispod nule‘

Piše VIJESTI SD
22. studenog 2023. - 13:45

Baš kako je i Ivan Šolić - Mali Vakula najavio, stiže nam prava zima ili studen u studenom. Godinama je nije bilo u studenom, a evo sada bi taj mjesec mogao opravdati svoj naziv.

- Sinoptička situacija u Europi u idućim danima značajno će se promijeniti. Stiže nam prava rana zima! Zahvaljujući razvoju anticiklonalnog bloka između Velike Britanije i Islanda, u naš dio Europe prodrijet će velika količina hladnog zraka. Temperature zraka pasti će ispod prosjeka u cijeloj središnjoj i istočnoj Europi, a odstupanje će najizraženije biti u središnjem Balkanu uz temperature zraka i do 10 °C ispod prosjeka.

image

WRF, Istramet

Jutarnje temperature zraka početkom idućeg tjedna u gorju bi se mogle sniziti na -10 °C, a u našem području i do -5 °C, što se dobro može očitati na priloženoj karti.

Prodor hladnog zraka bit će vrlo žestok, a pritom će doći i do stvaranja ciklone, međutim južnije u odnosu na naše krajeve da bi uzrokovala značanije oborine. Ciklona će se vjerojatno razviti u južnom Jadranu, a zatim se brzo premještati prema istoku preko Grčke.

image

yr no

U takvoj situaciji obilniji snijeg očekuje središnje dijelove Balkana, a zatim s daljnjim premještanjem ciklone i istočnu Europu gdje će se susreti vrlo hladan zrak polarnog porijekla i vlažan zrak s juga Europe. Najviše snijega očekuje Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku, Baltičke zemlje i zapad Rusije.

image

yr no

image

yr no

Temperature zraka zadržat će se ispod prosjeka u našem dijelu Europe 10-ak dana, a možda i dulje. Iako značajnije oborine ne treba očekivati, mnoge će obradovati višednevna bura i jak mraz - piše Istramet.

Napomenimo i da će jak vjetar snižavati osjet temperature, pa će na termometru biti iznad nule, a osjet će biti itekako niži. Dakle, zabundajte se, pripremite zimsku odjeću jer i prije početka kalendarske zime stižu prvi mrazevi. 

Jaka bura

- Na Jadranu u četvrtak djelomice sunčano i vjetrovito, puhat će jaka i olujna bura. U petak u Dalmaciji oblačnije, mjestimice i kiša. U subotu promjenjivo i nestabilno, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova, a zapuhat će umjerena i jaka bura te sjeverni vjetar - prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

image

YR NO

27. travanj 2024 15:00